Färre fick p-böter under förra året

Trelleborgs parkeirngsvakter skrev ut tio procent färre p-böter förra året jämfört med 2005.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2007

Om Trelleborgarna blivit bättre på att följa parkeringsreglerna eller om parkeringsvakterna blivit snällare låter vara osagt men under förra året skrevs cirka 400 färre p-böter jämfört med året innan.

– Det är positivt att det minskar, säger Greger Persson, ansvarig för kommunens parkeringsverksamhet, som inte vill kalla det för böter utan det juridiskt korrekta "parkeringsanmärkning".

Han tolkar siffrorna som att trelleborgarna blivit bättre på att parkera och att fler kanske väljer andra sätt att ta sig in till stan.

– Det är ju positivt om fler väljer att cykla eller åka buss i stället, menar Greger Persson.

En förklaring till minskningen kan också vara att det under förra året har varit stora arbeten med fjärrvärmen i centrala Trelleborg vilket påverkat den så kallade datumparkeringen.

– Vi har haft färre platser med datumparkering, säger Greger Persson.

Felparkering där det råder datumparkering är tillsammans med missade p-skivor den vanligaste anledningen till p-böter bland Trelleborgs bilister.

Trelleborgs parkeringsvakter skrev under förra året ut sammanlagt 3 502 parkeringsanmärkningar.

Förra årets parkeringsanmärkningar har gett 1 150 000 kronor till kommunen. Samtidigt har man haft kostnader för parkeringsvakterna och deras utrustning med 1 115 000 kronor.

– Förra året blev överskottet bara 35 000 kronor och det ska enligt beslut gå tillbaka till parkerarna genom förbättringar av parkeringsplatserna, säger Greger Persson.

Enligt ett politiskt beslut har kommunens parkeringsvakter bara hand om Trelleborgs stad samt kuststräckan ut till Gislöv. I övriga delar av kommunen är det polisen som skriver ut p-böter.

– Vi hör allt oftare att det är problem med felparkering i Anderslöv och Smygehamn men vi får inte åka ut där. Om det ska ändras är en fråga för politikerna.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.