Annons

Färre får socialbidrag i Trelleborgs komun

Antalet socialbidragstagare minskar. I dag är det cirka 426 hushåll i Trelleborgs kommun som får försörjningsbistånd. Motsvarande period förra året var det 482 hushåll.
Trelleborg • Publicerad 14 december 2004

Målet är inte nått ännu. Arbets- och försörjningsenheten fortsätter sträva efter att minska antalet socialbidragstagare. Till slutet av nästa år väntas man reducera med ytterligare 60 hushåll.

– Vår strävan är också att få ned tiden då man får socialbidrag. Egentligen är biståndet avsett som en tillfällig hjälp, inte som något permanent, säger Britt-Marie Pettersson, chef för arbets- och försörjningsenheten. Målsättningen enligt henne är att minska den genomsnittliga bidragtiden från dagens tio månader till åtta.

Annons

Allra mest utbetalningar var det under de svarta åren på 1990-talet, när arbetslösheten nådde rekordhöjder och konjunkturen gick ned i en rejäl svacka.

Då var det vanligt att hela 1 000 hushåll fick socialbidrag. Nu har den trenden vänts till minskat antal bidragstagare sjunkit stadigt. Därför försöker Arbets- och försörjningsenheten samverka med både arbetsförmedlingen och sfi, svenska för invandrare, för att få fler i arbete och för att undvika ett långvarigt bidragsberoende.

– Bästa sättet är att ordna praktikplatser och andra sätt att ta sig ut på arbetsmarknaden för att på sikt få en egen inkomst, säger Britt-Marie Pettersson.

Kostnaderna för socialbidrag i november i år hamnade på cirka 2,7 miljoner kronor. Detta kan jämföras med det dystra åren på 1990-talet. I maj 1998 betalades det till exempel ut socialbidrag för 5, 5 miljoner kronor.

@04 Byline skribent

:Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons