Färre bränder på Söderslätt
Sedan januari har räddningstjänsten fått rycka ut 17 gånger på larm som berört bränder i byggnader i Trelleborgs och Vellinges kommuner. Det går att jämföra med förra årets siffra på sammanlagt 67 bränder. Förändringen i årets statistik glädjer givetvis förvaltningschefen på räddningstjänsten, Kent Naterman, som ändå inte vågar prata om en definitiv minskning.
– Det går upp och ner. Visst märker man att det är färre bränder och just nu har vi en hyfsat bra trend.
Sedan 2012 driver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en nationell kampanj för att öka kunskapen kring brandskydd. Dessutom gör räddningstjänsten återkommande informationsbesök i skolorna, något som kan vara en bidragande orsak till minskningen i antalet bränder.
– Det är svårt att se resultaten direkt av så långsiktiga projekt, men om de låga siffrorna kommer tillbaka med jämna mellanrum är det ett trendbrott, säger Kent Naterman.
Hans erfarenhet är att brandkunskapen bland ungdomarna är hög ute på skolorna, ofta högre än på företagen där man ibland slarvar med utbildningen. Och i Trelleborgs kommun går man ett steg längre och låter barnen besöka brandstationen redan i femårsåldern.
– Där är vi unika i Sverige. Det är det bästa de vet att få komma hit och se hur vi jobbar.
Även trafikolyckorna var något färre än vanligt under det första halvåret, men enligt Kent Naterman är det en bild som kan förändras mycket snabbt. Det ska också nämnas att december månad, vanligtvis en olycksdrabbad månad, inte ryms i statistiken för det första halvåret.