Annons

Färre behöver betala tillbaka bostadsbidrag

För alla med bostadsbidrag kan det bli plus eller minus i plånboken när Försäkringskassans besked i dagarna ramlar ner i brevlådan.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2003

612 hushåll i kommunen får dela på 940 800 kronor, medan 476 hushåll tvingas betala tillbaka sammanlagt 1,8 miljoner kronor. Orsaken är att de fått för lite respektive för mycket bidragspengar av staten. I år har hushållen i Trelleborg blivit bättre på att uppskatta sin årsinkomst när de söker bostadsbidrag. Men summorna är ungefär desamma som förra året då 659 hushåll fick dela på 911 000 kronor, och 521 bidragstagare fick punga ut med 1,8 miljoner kronor efter avstämningen. Alla skattepliktiga inkomster räknas in när Försäkringskassan i dagarna skickar ut sitt meddelande om slutligt bostadsbidrag för 2001. Eftersläpningen på ett år beror på att det tar tid att granska föregående års deklarationer. Dessutom ska Försäkringskassan vänta in alla företagares deklarationer. Beslut om slutgiltigt bostadsbidrag sänds ut i mitten av mars då också pengarna kommer in på kontot. De som har en skuld har framtill den 30 april på sig att betala tillbaka. Även i Skåne som helhet fortsätter återkraven på bostadsbidrag att minska. Färre får betala tillbaka till staten i år än vid starten för fyra år sedan. Drygt 22 000 hushåll i Skåne får tillbaka 33 miljoner kronor av staten och fler än 17 000 hushåll ska betala in nära den dubbla summan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons