Annons

Färre barn placeras i familjehem

En medveten satsning på att behålla barn hos sina biologiska föräldrar har lett till en kraftig minskning av antalet familjehemsplacerade ungdomar i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2005

Sociala skäl ledde i fjor till att totalt 32 ungdomar flyttades från sina familjer över till familjehem, det man förr kallade "fosterhem". Under 2003 placerades 49 barn.

Individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande Ina Liljeberg (m) drar slutsatsen att den strategi som man sedan några år tillbaka arbetar med på socialens utrednings- och familjehemsenhet varit riktig:

Annons

– Det är en mycket medveten strategi, som redan den förra nämnden hade, kommenterar hon. Och jag vill betona att det inte går ut över kvaliteten. Vi har fått bättre resurser och kan jobba mer aktivt förebyggande.

Enligt lagen ska nämnden numera först alltid utreda alla möjligheter som finns att placera ett barn hos släktingar till den problemdrabbade familjen. I Trelleborg jobbar man också aktivt med att bibehålla kontakterna mellan ett utflyttat barn och dess föräldrar.

– Att gå in i människors liv och placera ett barn är ett ganska djupt ingrepp, och det ska man helst undvika, anser Ina Liljeberg. För de familjer där man bedömer att barnen kan vara kvar hemma erbjuder man antingen "familjeförskola", där föräldrarna får skärskåda sitt beteende, eller kontaktpersoner som besöker familjen och ger råd. Möjligheten finns också att koppla in BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin.

– För de lite äldre barnen kan bekymren bero på eget beteende, missbruk till exempel. Där är problematiken lite svårare, säger Ina Liljeberg. Då kan man få ta till exempelvis ungdomsboende, där det finns personal dygnet runt.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons