Annons

Färre arbetslösa – men också färre jobb

2012 ska bli ett hårt år för arbetsmarknaden, enligt flera prognoser. Men än så länge har detta inte märkts i Trelleborg. Jämfört med för ett år sedan har arbetslösheten gått ner istället för upp.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2012
Foto: 
Foto: 

9,1 procent av trelleborgarna i arbetsför ålder var arbetslösa i mars. Det är en liten minskning mot samma månad 2011 då 9,4 procent var arbetslösa i Trelleborg. Ungdomsarbetslösheten har också minskat något. Medan arbetslösheten bland utrikes födda har ökat lite.

Dessa siffror går emot de prognoser som arbetsförmedlingen lokalt har kommit fram till. Två gånger per år undersöks hur företag i Skåne och Blekinge ser på tillväxten den närmsta tiden.

Annons

– I den prognos Skåne och Blekinge gjorde i december skulle arbetslösheten stiga under 2012, säger Carl-Axel Sandén, chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Han tror dock att detta kan bli verklighet längre fram i år. Regeringens vårproposition, som släpptes i måndags, visar att tillväxten kommer att minska under året.

– Här i Skåne har vi än så länge mest märkt att marknaden är avvaktande. Men i juni kommer nästa prognos. Då vet vi mer.

Han tycker dock att det ser ganska bra ut än så länge. Det är glädjande att arbetslösheten är något lägre idag än för ett år sedan. I mars 2011 var inte den ekonomiska krisen i Grekland känd än och marknaden såg ut att ha hämtat sig från finanskrisen hösten 2009.

– Det var inte förrän till sommaren som marknaden reagerade på krisen i Grekland, säger han.

Antalet jobb som utlystes var något färre i mars i år än året innan. 114 jobb i jämförelse med 180 jobb i mars 2011. Antalet personer som fick jobb var dock något fler i mars än förra året.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons