Annons

Färre anmälningar om råttor i år

Statistiken visar att råttfällorna i avloppssystemen gjort fler tillslag. Samtidigt har klagomålen till kommunen gällande råttor varit betydligt färre i år.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

– Det har förekommit råttor men det har inte varit den invasionen som vi såg förra året, säger gatuchefen Mats Lawesson.

Förra sommaren blev gatukontoret nerringt av trelleborgare som sett råttor i innerstaden. Då satte kommunen ut stationer med råttgift i centrum för att komplettera de fällor som redan fanns i avloppssystemen.

Annons

– Det är möjligt att våra insatser gjort resultat, eller har de dragit vidare där det finns enklare tillgång till mat, säger Mats Lawesson.

En annan förklaring kan enligt Mats Lawesson vara att restauranger och butiker blivit bättre på att hantera sitt avfall.

Av de 19 stationer med råttgift som gatukontoret har utplacerade på marknivå i centrum hade endast fem haft påhälsning av råttor vid den senaste kontrollen.

I avloppssystemen är det VA-avdelningens ansvar att hålla fritt från ohyran. Förutom betning med råttgift på hundratalet platser har man även tio så kallade giljotinfällor i utvalda brunnar i centrum.

Där visar statistiken, i motsats till gatukontorets fällor, på en ökad förekomst av råttor. Enligt Yvonne Nilsson på VA-avdelningen har fällorna sedan januari i år slagit ihop 587 gånger, hundra gånger fler än under samma period förra året.

Någon förklaring till ökningen har hon inte, men även Yvonne Nilsson säger att klagomålen från boende som sett råttor har varit färre i år.

Louise Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons