Annons

Farligt bygga vid golfbana

Att bygga bostäder i direkt anslutning till golfbanan i Beddingestrand är kan innebära en stor fara. Det anser miljönämnden som nu vill att säkerheten utreds närmare.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2007

Bedinge golfklubbs planer på att bygga två eller tre bostadshus på golfbanans mark vid Domänvägen har tidigare ifrågasatts av miljönämnden. När nu detaljplanen för området är ute på remiss ryter nämnden till igen.

Miljönämnden anser att det är direkt olämpligt att bygga bostäder så nära en golfbana, med tanke på olycksrisken. Dels är det en uppenbar risk att boende träffas av flygande golfbollar, och dels kan rädslan för att få en golfboll på sig vara psykiskt påfrestande.

Annons

Byggnadsnämnden anser dock inte att farorna är särskilt stora och har tillstyrkt bygget. Men Görgen Holmdahl (spi), ordförande i miljönämnden, är mer skeptisk. – Vi har varit och tittat på området och det är stor risk att bollar flyger in på tomterna. Det är inte så lätt att styra sina slag alla gånger, säger Görgen Holmdahl.

Miljönämnden vill nu att detaljplanen belyser säkerheten för de boende närmast golfbanan, särskilt med tanke på de barnfamiljer som kan tänkas flytta in.

– Golfbanor är faktiskt klassade som miljöfarliga verksamheter, säger Görgen Holmdahl.

När miljönämnden hade frågan på sitt bord första gången den 12 mars uttryckte nämnden en oro över att det planerade bygget medför en skövling av ett stort antal tallar. Tallar som under lång tid planterats vid kusten för att binda sanden. Eftersom tallskog är en del av Beddingestrands naturkaraktär och eftersom ökad byggnation i området gör att tallskogen håller på att försvinna, anser miljönämnden att det är olyckligt att ännu ett naturområde bebygg.

Stadsbyggnadskontoret har dock förklarat uttryckt en målsättning att tallarna ska bevaras i största möjliga utsträckning.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons