Farligare färder på två hjul

På ett år har cykelolyckorna i Trelleborg ökat med 31 procent, och allra farligast lever cyklisterna längs Hedvägen och Nygatan. Det visar siffror från Transportstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2011
Under 2009 och 2010 inträffade sex cykelolyckor på Nygatan. Samtliga när cyklister kolliderade med fotgängare eller mopedister.
Under 2009 och 2010 inträffade sex cykelolyckor på Nygatan. Samtliga när cyklister kolliderade med fotgängare eller mopedister.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 
Korsningen Hedvägen-Tommarpsvägen hör till de platser där kommunen planerar att förbättra säkerheten för cyklisterna.
Korsningen Hedvägen-Tommarpsvägen hör till de platser där kommunen planerar att förbättra säkerheten för cyklisterna.Foto: Tomas Nyberg
Längs Engelbrektsgatan inträffade fem cykelolyckor under 2009 och 2010.
Längs Engelbrektsgatan inträffade fem cykelolyckor under 2009 och 2010.Foto: Tomas Nyberg

2009 inträffade 51 cykelolyckor i Trelleborg. 2010 var motsvarande siffra 67 olyckor, en ökning med 31 procent. Statistiken är hämtad från Transportstyrelsen och bygger på olyckor där någon av de inblandade behövt föras till sjukhus.

– Det låter som en hög siffra tycker jag. Men vi arbetar med att ta in statistik och anpassa åtgärder efter var olyckorna sker. Man ska också komma ihåg att alla olyckor inte beror på att till exempel en korsning är felkonstruerad. Ibland handlar det om att trafikanter inte ser sig för. Kommunen kan inte göra allt, säger Mats Lawesson på tekniska förvaltningen.

Under 2009 och 2010 ägde flest cykelolyckor rum på Hedvägen och Nygatan, totalt tolv stycken, sex på vardera gatan. I tre av olyckorna på Hedvägen handlade det om cyklister som kolliderade med bilar. I de andra tre var det cyklister som kolliderade med fotgängare. På Nygatan inträffade samtliga sex olyckor när cyklister krockade med fotgängare eller mopedister.

– Vi har gjort åtgärder på flera platser i stan genom att sätta upp blåa lampor som extra tydligt visar var cykelbanor korsar vägar. Vi ska fortsätta med det och göra likande åtgärder i korsningen Hedvägen-Tommarpsvägen. Nygatan är svårare att åtgärda. Det är en livligt trafikerad gata med mycket blandtrafik, särskilt vid torget, säger Mats Lawesson.

Han tror också att trafiksituationen i Trelleborg kommer att förändras när två planerade infrastruktursatsningar blir verklighet. För det första handlar det om Hedvägens förlängning, för det andra om pågatågsstationen.

– Det finns planer på att stänga av en del av Tommarpsvägen just för att slippa korsningen mot Hedvägen. När Övre flyttas kommer det också att leda om trafikflödena kring Nygatan, säger Mats Lawesson.

Men att bygga säkra vägar och korsningar för cyklister är en utmaning. Det menar Anna Niska, trafikforskare på Väg och transportforskningsinstitutet.

– Det är inte så att det finns ett rakt svar på hur man bygger en cykelbana på bästa sätt. En ny cykelbana kan leda till att bilisterna ser cyklisterna tydligare. Men det kan också leda till att cyklisterna håller högre fart och därför utsätter sig för större risker, säger Anna Niska.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.