Farlig trafik från nya E6 oroar skolpersonal

Det nya förslaget om E6:ans utbyggnad innebär tung trafik på Västra ringvägen. Här ligger Bäckaskolan som har 245 barn mellan sex och tolv år. "Promenadvägarna måste säkras" säger rektorn för Fågelbäckskolan Torbjörn Barander.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2004
Här korsar skolbarn till och från Bäckaskolan. Promenadvägen måste säkras på Västra ringvägen om trafiken från E6:an ska gå här, säger rektorn Torbjörn Barander. Bild. Tomas Nyberg
Här korsar skolbarn till och från Bäckaskolan. Promenadvägen måste säkras på Västra ringvägen om trafiken från E6:an ska gå här, säger rektorn Torbjörn Barander. Bild. Tomas NybergFoto: 

Tung lastbilstrafik kommer att passera Bäckaskolan vid Västra ringvägen i framtiden. Det blir resultatet om kommunens nya motorvägsplaner går igenom. Detta oroar rektorer och personal på Bäckaskolan och Fågelbäck.

– Vi tycker att det är tung trafik på vägen redan i dag. Skillnaden blir att alla lastbilar kommer att köra den här vägen också. Tidigare har vi haft den trafiken söder om skolan. Nu får vi den närmare inpå, säger Torbjörn Barander, rektorn för Fågelbäcksskolan, och tidigare även rektor för de mindre barnen på Bäckaskolan. Frågan har diskuterats på skolan om vad som behövs göras.

– Vi har tagit del av förslaget och vi har även skickat in ett svar till kommunen där vi lyft fram den här delen som ett bekymmersområde. Nu litar vi till att kommunen vidtar de åtgärder som krävs, säger Torbjörn Barander,

Enligt kommunens tekniska chef Lennart Lindsjö finns det dock ingen anledning till oro. Går förslaget igenom så kommer även gång- och cykelvägarna att säkras säger han.

– Absolut. Det måste bli en gångtunnel eller liknande. Men någon detaljplan är inte utarbetad ännu. Vi har hittills bara jobbat med detta i grova drag, säger Lennart Lindsjö.

Kommunen håller redan på att inhägna skolan med staket med tanke på den stora vägen utanför skolområdet, men med ytterligare tung trafik räcker inte detta tror Torbjörn Barander.

– Små barn har spring i benen och de älskar att springa i buskar. Det är lätt att någon av de yngre barnen springer rakt ut i vägen när de väntar på skolbussen, eller när de ska ta sig över via övergångsstället.

– Promenadvägarna måste säkras och det kraftigt trafikerade övergångsstället vid Preem-macken måste få stoppljus. Dessutom måste kommunen utreda vad för slags utsläpp lastbilarna medför och vad de transporterar, säger han. Även skolan kommer att vidta återgärder.

– Vi måste se till att eleverna är medvetna om hur de ska bete sig vid vägen. Här finns dessutom en särskola och en träningsskola med elever som vi måste vara särskilt aktsamma om, fortsätter Torbjörn Barander.

Nuvarande rektorn för de yngsta barnen på Bäckaskolan, Katarina Lindberg, är nytillträdd sedan augusti och har ännu inte hunnit sätta sig in i frågan.

– Men spontant kan jag se många farhågor med förslaget. Vi har en del barn som bor på Stavstensvägen och korsar ringvägen när de går till och från skolan. Dessutom har vi ofta friluftsaktiviteter i Albäcksskogen och på Flaningen.

– Dit promenerar eleverna, och ibland tar de lokalbussen, säger Katarina Lindberg.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

0410-545 41

camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.