Annons

Färjorna fulla av campare

Camping är en semesterform som ökar, det märks inte minst på färjorna till och från Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2007
Werner och Rita Ledermann älskar Sverige. BILD: TOMAS NYBERG
Werner och Rita Ledermann älskar Sverige. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Både TT-Line och Scandlines märker en klar ökning av antalet husvagns- och husbilsresenärer.

– Det är en rejäl uppgång, säger Lars Ekelund, bokningschef på TT-Line.

Annons

Mellan 2005 och 2006 ökade antalet ekipage med husvagn och husbil med 20 procent på TT-Lines färjor. Trenden i år är att ökningen fortsätter.

– Vi har inga exakta siffror ännu, men vi ser en klart ökande trend, säger Lars Ekelund.

Även Scandlines har märkt en uppgång i antalet campingekipage, uppger trafikchefen Mats Rasmusson.

– Om man jämför juni 2006 med juni 2007 så ökade antalet husvagnar och husbilar på våra färjor med tio procent, säger han.

Husvagns- och husbilsförsäljningen i Sverige har ökat kraftigt sedan 2002. I juni i år ökade antalet registrerade husvagnar med 2,58 procent och antalet registrerade husbilar med 23 procent, enligt statistik från Husvagnsbranschens riksförbund (HRF).

Många av svenskarna beger sig söderut via Trelleborg, men sedan många år är det också mängder av resenärer som åker motsatt väg. – Tyskarna har alltid varit intresserade av Sverige. De uppskattar naturen och friheten här, säger Lars Erik Paulsson.

Enligt Lars Erik Paulsson har det blivit lättare att hyra husbil i Tyskland efter förra årets fotbolls-VM.

– Då var det väldigt stor efterfrågan på husbilar. Nu sitter många uthyrningsföretag sitter på en stor husbilsflotta vilket gör att fler husbilar är lediga, säger Lars Erik Paulsson.

Werner och Rita Ledermann från Osnabrück i nordvästra Tyskland har tagit husbil med färjan till Trelleborg. De pausar i Smygehamn för vidare färd norrut genom Sverige.

– Vi ska till Norrland och fiska, berättar Werner Ledermann.

Annons

Werner och Rita har semestrat i Sverige 30 somrar och den här gången stannar de i tre månader.

– Det är ett vackert land med vänliga människor, säger Rita Ledermann som berättar att de träffar många tyskar på färjan från Tyskland.

– O, ja. Det har blivit många fler de sista åren, säger hon.

Enligt statistik från Sveriges camping- och stugägares riksorganisation (SCR) stod tyska medborgare för närmare hälften (47,5 procent) av de internationella gästnätterna på svenska campingplatser förra året.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons