Färjorna flyttas längre ut från stadens centrum

Utbyggnaden av hamnen är bara första steget. I nästa steg kommer ytterligare två färjelägen att flytta ut på den nya piren.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2004

På tisdagen började miljödomstolens prövning av hamnens utbyggnadsplaner. Samtidigt presenterade Trelleborgs Hamn AB kompletteringar till sin ursprungliga ansökan.

På tio års sikt kommer mängden gods genom Trelleborgs hamn att öka från 10,5 miljoner ton till 15 miljoner ton. Antalet passagerare kommer att öka från två miljoner om året till tre miljoner enligt prognoserna. Men minst lika viktigt är att trafikkaoset nere i Europa kommer att leda till att mer gods körs på järnväg.

För att klara ökningen av transportmängden och den ändrade sammansättningen planeras den nya kombiterminalen där gods kan lastas om från järnväg till lastbil. Färjorna flyttas ut till den nya östra piren där de kan försörjas direkt med järnväg. Längst ut i sydöst, utanför det nya färjeläget, finns plats för ytterligare två färjelägen som finns med i hamnens vision 2010. Därmed skulle inga färjor längre angöra mittbryggan.

Målet är att färjorna bara ska ha en till två timmars liggtid i hamn och med ett minskat tryck mot centrum av Trelleborg blir också luften bättre. Öster om den nuvarande piren kommer en ny, 600 meter lång, pir att byggas. Ungefär 45000 kvadratmeter kommer att fyllas ut. Den totala byggkostnaden för två nya färjelägen och ett ombyggt, med nödvändiga muddringar, och utfyllnaden är kostnadsberäknad till 175 miljoner kronor.

Förhandlingarna i miljödomstolen liknar inte en vanlig domstol. Det är bara den ena sidan som lägger fram sina planer och beräkningar. Sedan ställer representanter för myndigheter, till exempel länsstyrelsen, Räddningsverket eller Fiskeriverket, och domstolen frågor.

Muddringen för det nya färjeläget, längst ut, blev en stor fråga första dagen eftersom slammet är kraftigt förorenat. Frågor om hur muddringen ska gå till, var och hur slammet ska mellanlagras och vattnet tas om hand behandlades. Ersättningen för förlorat fiske tog också en del tid.

Om alla tidsplaner håller kommer den första etappen, det nya färjeläge 9, att påbörjas redan i vinter. Upphandlingen är påbörjad och byggtiden beräknas till sex månader. Nästa vintersäsong ska färjeläge 8 byggas om medan ett nytt färjeläge 7 byggs vintern 2006/07. Dessutom planeras, som Trelleborgs Allehanda skrivit om i gårdagens tidning, ett 300 meter långt plank som kommer att avskärma Trelleborg från havet och från bullret vid den nya kombiterminalen.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.