Färgstarka 60-talet gör comeback på Parken
Esteteleverna har fått arbeta helt fritt utifrån temat 1960-tal. För Marcus Matts del har det resulterat i en skulptur där en hand greppar en avbruten pistol.
- Jag har funderat en del kring antikrigstemat. Det var ju mycket sånt på 1960-talet och det är aktuellt nu också. Det känns väldigt bra nu när det är på plats, det har varit ganska snabba ryck. Jag blev klar med skulpturen i måndags, säger Marcus Matt.
Och trots att han själv inte är i närheten av att ens vara född på 1960-talet har han i högsta grad en relation till det årtiondet. Under arbetets gång har nämligen sextiotalsmusik strömmat ur högtalarna.
- Jag lyssnar nästan bara på musik från den tiden. Det har blivit extra mycket nu när jag har jobbat med det här, säger Marcus Matt. Musiken och även dansen är överhuvudtaget viktiga inslag i Pop Art 60's. Medan en dansgrupp genomför sitt nummer till sydländska toner väntar Therese Olssson vid sidan av scenen. Hon har varit engagerad i den musikaliska delen.
- Vi ska sätta upp ett nummer ur musikalen Hair. Nu visar vi det för högstadieelever och på lördag är det premiär på riktigt. Det är kul. Jag har lärt mig mer om vad som hände på sexitoalet, säger hon. Någon som har upplevt 1960-talet på nära håll är Jan Olofsson. I början av årtiondet flyttade han till London och umgicks där flitigt med medlemmarna i The Beatles och Rolling Stones. Han tog då ett stort antal fotografier på bland annat Mick Jagger och John Lennon. Foton som nu ingår i Pop Art 60's.
- Det är underbart att få delta i det här. Ungdomarna här har varit otroligt duktiga. De har verkligen lyckats fånga sextiotalet, säger Jan Olofsson.