Annons

Färgglatt när barnen får skapa

– Åhh... Nej! Ropet låter som om det kommer från en och samma mun. Föräldrar och barn följer den färgglada kulan med blicken när den rullar av pappret och ner i gräset.
Trelleborg • Publicerad 10 maj 2011
Felicia Hansen har målat av Disney-prinsessan Rapunzel på sin tavla.
Felicia Hansen har målat av Disney-prinsessan Rapunzel på sin tavla.Foto: Tomas Nyberg
Ingela Granelli, Malin Jystrand och Marianne Matsson bär in tavlan så att den kan ligga i lugn och ro och torka.
Ingela Granelli, Malin Jystrand och Marianne Matsson bär in tavlan så att den kan ligga i lugn och ro och torka.Foto: Tomas Nyberg

Familjecenter i Anderslöv har förvandlats till en ateljé och barnen har tillfälligt gått in i rollen som konstnärer. Insvepta i förkläden av plast står de på rad ute på gräsmattan. Alla hjälps åt med att hålla i en smal bit papper som är nästan fem meter lång. På pappret rullar de runt kulorna som är doppade i färg så att de bildar ett färgglatt mönster.

– Jag vet inte vad det blir för något. Det ser ut ett som ett konstverk, säger en pojke innan han snabbt riktar sin uppmärksamhet mot något mycket viktigare än TA:s reporter.

Annons

– Kolla du har färg i huvudet, säger han och pekar på sin kompis vars rågblonda hår har fått några gröna fläckar.

Konstverket, som när det är färdigmålat smyckas med maskrosor och tusenskönor från gräsmattan, är ett av de sista verken som görs. Den 30 maj ska barnen ha vernissage för inbjudna familjemedlemmar och släktingar.

– Vi har hållit på i ett par månader. Alla barnen har fått göra oljemålningar och så har vi jobbat med lera också. Den yngsta som har målat är bara 4,5 månader, säger Ingela Granelli som jobbar på familjecentret.

Utställningen kallar de för Otroliga djur, men ingen har behövt känna sig låst i sitt skapande.

– Jag har målat Rapunzel, berättar fyraåriga Felicia Hansen.

Hennes mamma Annika Hansen förklarar att Felicia nyss såg filmen om Disney-prinsessan Rapunzel och att det förmodligen är därför som just hon blivit förevigad i oljefärg på tavelduken.

– Jag tyckte att teckningen som vi gjorde ute på gräsmattan såg ut som en kulbana, säger Felicia Hansen.

På vernissagen blir det inte bara konst och mingel utan också sommaraktiviteter.

– Vi ska ha ponnyridning och så picknick som familjerna själva tar med, säger Ingela Granelli.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons