"Faran för erosion överdriven"

Näset försvinner inte - det växer! En ny utställning på Bärnstensmuseet visar att oron för stranderosion är överdriven.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2005
Leif Brost öppnar på lördag en ny utställning om stranderosion på Bärnstensmuseet. Bild: Claes Nyberg
Leif Brost öppnar på lördag en ny utställning om stranderosion på Bärnstensmuseet. Bild: Claes NybergFoto: 

I går gläntade Bärnstensmuseet på dörren till en ny utställning. Men på lördag öppnar man på riktigt. Under två-tre månader har museichef Leif Brost tillsammans med kollegor arbetat med att samla material till den nya utställningen om stranderosion.

Utställningen är imponerande och visar en mängd bilder på Näset från hela 1900-talet.

– Här ser man ju att stranden var lika kort på 70-talet, säger Susanne Larsson från Söderlind och Jeppsson som sköter Vellinges naturrenhållning. Hon pekar på olika badbilder från olika tider för att visa att någon stranderosion inte har skett.

Leif Brost håller med.

– En viss erosion sker hela tiden. Samtidigt sker en påbyggnad också hela tiden, och den är kraftigare, menar han.

Längst in i utställningen sitter gamla och nya tidningsklipp uppe. Bland annat finns en nästan tio år gammal artikel från Trelleborgs Allehanda uppnålad med skriften: "Näset borta om 50 år."

– Men sedan dess har halvön bara vuxit, säger Leif Brost.

Han visar på olika bilder hur Måkläppen har blivit fyra kilometer längre på 15 år. Norra reven har vuxit tre kilometer under hundra år.

Anledningen till att halvön har vuxit är att sand blåser in över land och stannar sedan där. Erosion sker när det blir högvatten, särskilt effektivt blir det om högvattnet ligger länge. Men än så länge har det blåst in mer sand än det har försvunnit.

Efter klagomål om stranden vid östra Kämpinge, där det är väldigt stenigt i dag, kommer Vellinge kommun ändå fylla på sand.

– Det är kritberget som bryts ner. Det gör det när stenen rör på sig, menar Leif Brost.

Utställningen kommer vara öppen hela sommaren. Det planeras också en föreläsningsserie. Ämnen som "100 år på Måkläppen" och "Från igensandning till jordvändning" kommer att tas upp under tisdagar framöver.

– Sist ut är civilingenjör Göran Tullberg under temat "Växthuseffekten, finns den?". Det kan bli intressant, säger Leif Brost.

Erosion eller inte. En viss risk finns det ändå att Näset ska försvinna.

– Ja, om vattennivån fortsätter att öka i takten som det är sagt nu, 2,5 cm per år. Då kommer Näset att försvinna. Men då kommer de flesta stora städer i hela världen också att försvinna eftersom de oftast är hamnstäder. Det är nog ett större problem, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.