Fårabackarna snart reservat

Nu fattas bara ett beslut i kommunfullmäktige innan Fårabackarna blir ett kommunalt naturreservat.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2008

Tankarna på att bilda naturreservat vid Fårabackarna har funnits i många år. 2005 tilldelades kommunen statliga medel för hälften av kostnaderna, dock högst 200 000 kronor. Därefter har man gjort en inventering av floran och faunan i området samt i kustzonen intill Fårabackarna.

– Det tar alltid lite tid att genomföra ett naturreservat, det ska gå igenom många instanser, säger Görgen Holmdahl (SPI), ordförande i miljönämnden.

Fårabackarna ligger intill kusten vid Skateholm. Anledningen till att Trelleborgs kommun vill skydda området är att det är en rest av äldre tiders utmarkslandskap. Tanken är också att bevara området för rekreation och friluftsliv och bevara den biologiska mångfalden.

Vad gäller floran har bland annat den fridlysta fältsippan påträffats och när en fjärilsinventering gjordes för två år sedan påträffades flera hotade fjärilsarter.

Skötseln av området beräknas kosta 20 000 kronor om året. Innan naturreservatet kan bildas ska kommunfullmäktige klubba igenom beslutet.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.