Fara för stora översvämningar

En del av Trelleborgs stad och andra kustnära områden i kommunen kan komma att stå under vatten inom 50-100 år. Främst till följd av översvämningar. Det visar en fallstudie som politiker och kommunala tjänstemän fick ta del av på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2008
Hårt väder och översvämningar befaras i framtiden, enligt klimatforskare.
Hårt väder och översvämningar befaras i framtiden, enligt klimatforskare.Foto: 

Stigande havsnivåer, som orsakas av klimatförändringar, har redan börjat bli framträdande på en del platser vid Sydkusten.

Konsultföretaget DHI, som anlitats av miljönämnden, har gjort en modellering för att försöka få klarhet i hur vattenproblemen ser ut i nuläget och har dessutom målat upp några scenarier för 50 till 100 år framåt i tiden.

Framför allt har det gällt befarade kraftiga översvämningar och hårda oväder, som riskerar att sätta stora spår i naturen och samhällena. På tisdagen presenterades vilka ytor som kan komma att ställas under vatten till följd av väntade klimatförändringar.

Ledamöter i kommunstyrelsen och flera andra politiker fick information om studien.

Fredrik Wettemark, projektledare på DHI, som gjort fallstudien, tror inte att erosionen är ett lika stort problem som risken för översvämningar och hårda stormar under det närmaste seklet.

- Erosionen är inte fullt lika påtaglig i Trelleborg som till exempel i Ystadsområdet. Däremot måste man ta risken för översvämningar på största allvar. Riskerna för översvämning i Trelleborg är inget unikt i landet. Många andra kommuner kan komma att stå inför liknande problem. Men i värsta fall kan kan vattnet i Östersjön stiga med 77 centimeter under de närmaste 100 åren. Som lägst kan det röra sig om att havsnivån kan komma att stiga med 31 centimeter, säger Fredrik Wettemark.

Om det sker kraftiga översvämningar kan det förstås påverka en betydande del av bebyggelsen som finns längs Sydkusten.

- Placeringen av en del planerade bostadsområden kanske måste omvärderas. Maglarps strand, där det planeras bostäder, är ett exempel. Husen där kan få ett väldigt utsatt läge om marken inte där höjs upp, fortsätter Fredrik Wettemark.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.