Annons

Far och son fick konstpris

Det blev Bertil och Stefan Sjöberg som får det allra första stipendiet och hederspriset från Elsie Skoogs minnesfond delas ut idag.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2006
Cila Skoog, Elsie Skoogs dotter, är en av eldsjälarna bakom stipendiet. Här med första pristagarna Bertil Sjöberg, som fick ett hederspris i form av en kattlucka och sonen Stefan Sjöberg som fick stipendiet på 15000 kronor. bild: claes Nyberg
Cila Skoog, Elsie Skoogs dotter, är en av eldsjälarna bakom stipendiet. Här med första pristagarna Bertil Sjöberg, som fick ett hederspris i form av en kattlucka och sonen Stefan Sjöberg som fick stipendiet på 15000 kronor. bild: claes NybergFoto: 
Denna helg och nästa visar Stefan Sjöberg nya och äldre verk på Kulturbruket.
Denna helg och nästa visar Stefan Sjöberg nya och äldre verk på Kulturbruket.Foto: 

– Först hade vi total idétorka i juryn, men när poletten väl trillade ner kändes det otroligt rätt att just de två skulle få priset, säger Cila Skoog, dotter till bortgångna eldsjälen Elsie Skoog som under många år såg till att hålla Trelleborgs kulturliv ytterst levande.

Stefan Sjöberg får de 15000 kronorna, som stipendiet omfattar, för att han "på ett utomordentligt tekniskt skickligt sätt arbetar i ett flertal grafiska tekniker och som i sin konst fångat hela skalan av den mäktiga svärtan". Han är Trelleborgskonstnär, utbildad på Forum i Malmö och Konstakademin i Köpenhamn. Sedan många år är han bosatt och verksam i Lund, men minns starkt sin period som konstnär i Trelleborg på 80-talet. Då fanns ett statligt projekt som gjorde att konstnärer kunde komma ut och verka på arbetsplatser. Syftet var att dokumentera arbetsplatsen. – Elsie Skoog hade ordnat så att jag fick vara på färgfabriken G-man. Det var roligt, men ännu roligare var det att ställa ut på den arbetsplatsen tio år senare när många hade slutat och ville se mina verk för att minnas.

Annons

Stefan Sjöbergs verk visas på Kulturbruket lördag-söndag denna och nästa helg. Stipendieutdelningen sker i dag klockan 15 på samma plats. Då får även Stefan Sjöbergs far, Bertil Sjöberg, hederspriset för sitt enastående mentorskap. Enligt många var det Bertil Sjöbergs brinnande konstintresse och kunskaper som gjorde att Trelleborg fick en mycket livaktig konstscen under 80-talet. Bland annat hade han Elsie Skoog som elev.

– När de frågade mig vad jag ville ha i samband med priset visste jag genast. Min mentor och assistent, hittekatten Tyr behövde en kattlucka. Och naturligtvis även en dörr att sätta kattluckan i...

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons