Annons

Får man kalla sig vad man vill?

I de flesta lägena är det helt okej att sätta vilken titel man vill efter sitt namn i telefonkatalogen. Men det finns undantag. Eniro arbetar regelbundet med att godkänna och gå igenom titlar. Flera yrkestitlar är också skyddade, till exempel advokat och polis.
Trelleborg • Publicerad 29 oktober 2009
Foto: 
Emma Grönlund, presschef på Eniro.
Emma Grönlund, presschef på Eniro.Foto: 

Emma Riblom är presschef på Eniro, det företag som ger ut telefonkatalogen. De hämtar sina uppgifter från nationella register. Den som vill pryda sitt namn med en titel behöver egentligen bara lyfta telefonluren. Eller gå in på Eniros hemsida.

– På nätet kan den som vill uppdatera sina uppgifter och skriva in en titel. I katalogen har man alltid en extra rad. En del skriver in titlar där medan andra skriver in mobilnummer eller e-postadress. Vill man ha en tredje rad tar vi ut en avgift, säger Emma Riblom

Annons

Eniros allmänna riktlinjer för om en titel ska godkännas eller inte är att titeln inte ska vara stötande eller kränkande. Den får heller inte vara yrkesskyddad. Det är alltså inte okej att kalla sig polis eller advokat om man inte har en akademisk examen som ger rätt till den yrkestiteln. Däremot stöter mikrofilosof eller dobbermanägare inte på några problem.

– Nej då, sånt är det fritt fram att sätta ut. Men den som sätter ut en titel ingår ett avtal med oss som säger att det måste finnas täckning för titeln. Fast vi kollar inte om någon är till exempel mikrofilosof, sånt är ganska omöjligt att definiera säger Emma Riblom.

Har ni fått in något väldigt udda önskemål om just titlar?

– Inte vad jag kan påminna mig just nu. Min känsla är att det blir mindre populärt att sätta ut titlar.

Har du någon titel i telefonkatalogen?

– Haha, inte i katalogen. Men på nätet står jag som presschef.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons