Får – charmiga som få

Fåragility – finns det? Javisst. På fredagen värmde gutefåren Snäckan och Kalle upp besökarna på Trelleborgen med några agility-övningar inför helgens stora evenemang med vikingar, djur och sagor.
Trelleborg • Publicerad 14 augusti 2009
Foto: 
Baggen Kalle och Katarina Lingehag-Ekholm går en slalomrunda mellan pinnarna i hagen.
Baggen Kalle och Katarina Lingehag-Ekholm går en slalomrunda mellan pinnarna i hagen.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Baggen Kalle följer sin matte Katarina Lingehag-Ekholm i slalom mellan pinnarna i hagen, lockad av den torkade betmassan hon har i handen. Tills hans blick faller på en ovanligt saftig grästuva, då stannar han och mumsar lugnt på den, till åskådarnas munterhet.

– Kom nu grabben, försöker Katarina Lingehag-Ekholm men tvingas kapitulera för det goda gräsets makt.

Kalle fortsätter sen med några slalomsvängar och avslutar varje övning med att prydligt sätta upp ena klöven på mattes ben och en munsbit godis – alltså torkad betmassa.

Katarina Lingehag-Ekholm har arbetat med gutefår i runt femton år. Hemma på gården i Hammarlöv har hon och familjen fjorton får och två lamm. Hon beskriver fåren som intelligenta djur som går att träna och lära saker precis som hundar och andra djur. Hon kallar dem också fredliga, sociala och idealiska att ha utomhus. Hennes arbete med fåren handlar till stor del om att förbättra deras villkor och få folk att förstå att de är utmärkta att ha betandes utomhus. Katarina Lingehag-Ekholm är inte glad åt situationen för till exempel får och grisar i köttproduktionen i Sverige idag:

– Utvecklingen går mer och mer mot att djuren bara får vara inomhus. I år var det flera tusen lamm som gick till slakt utan att ha varit ute alls.

Den här utvecklingen vill hon motverka genom att visa på hur sociala och smarta fåren faktiskt är. Till exempel skaffar de bästisar, precis som människor, berättar hon. Fåren kommunicerar också både genom kroppsspråk och genom att variera bräkningarna, förklarar hon. Samtidigt står Snäckan bredvid henne och drar i sin töm och bräker ljudligt. Vad vill hon? Troligen bort från publiken till baggen Kalle och Katarinas dotter som står en bit bort i hagen.

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.