Annons

Fantasinär hennesinspiration

Att måla av landskap är inget för Rita Hedelin, konstnären som inleder vårens utställningar i tingshusets foajé. "Mina motiv kommer från fantasin", säger hon.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2006
Rita Hedelin ställer ut måleri och stenmåleri i tingshusets foajé i Trelleborg. Konstären inleder Söderslätts konstförenings vårutställningar. Bild. Tomas Nyberg
Rita Hedelin ställer ut måleri och stenmåleri i tingshusets foajé i Trelleborg. Konstären inleder Söderslätts konstförenings vårutställningar. Bild. Tomas NybergFoto: 

Längs väggarna inne i entrén på tingsrätten hänger Rita Hedelins tavlor, små, stora, runda och fyrkantiga.

– Jag gillar det runda formatet. Men runda ramar går ju inte att köpa så dem gör jag själv, säger hon.

Annons

På utställningen finns konst från 90-talet och framåt representerad. Färgerna hon använder är äggoljetempera och akryl, på egentillverkat papper, sten, sönderrostad plåt, bark, trä eller näver. Konturer fyller hon i med bladguld.

– De äldsta tavlorna är minnesbilder från min barndom. Den här visar till exempel huset där vi bodde, säger hon och pekar på en stor tavla där hon själv är avbildad i ena hörnet.

Några av motiven är religiöst färgade, som i den tavla där Jesus ansikte är avbildat. Tavlan är gjord på beställning för en kyrkoutställning och förlagan är Jesu svepduk som finns bevarad i Turin, berättar Rita Hedelin.

Annars visar hennes motiv ansikten, byggnader och djur. Stenarna hittar hon på promenader vid havet i Baskemölla, Svarte och Båstad.

– Motiven är inget jag tänker ut på förhand utan de ser jag i stenarnas mönster, de växer fram, säger hon.

Rita Hedelin föddes i Örebro. Hon började sin konstnärliga bana som 18-åring och har bland annat studerat vid Skånska Målarskolan i Malmö. Efter att ha lämnat Österlen är hon numera bosatt i Småland. Utställningen i tingshuset arrangeras av Söderslätts konstförening och pågår från den 14 januari till den 4 februari. Vernissage blir det på lördag klockan 10.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons