Fängelse för mordmisstänkt sambo

En 35-årig man från Falun som åtalades för att ha mördat sin sambo döms av Falu tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för brott mot griftefrid. Övriga åtalspunkter ogillas.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2010

En 35-årig man från Falun som åtalades för att ha mördat sin sambo döms av Falu tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för brott mot griftefrid. Övriga åtalspunkter ogillas.

Mannen, som suttit häktad i nära tio månader, släpptes ur häktet den 7 juli.

Falu tingsrätten har funnit övertygande bevisning att mannen har flyttat och gömt kvinnans kropp efter hennes död. Däremot anser domstolen inte att det går att styrka att han har dödat kvinnan.

Åklagaren har hela tiden hävdat att mannen mördade sin sambo för att få ut en livförsäkring på drygt en miljon kronor. Men eftersom det inte har gått att påvisa hur hon dött har rätten underkänt mord- och dråpanklagelserna.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider mannen inte av någon allvarlig psykisk störning.

Mannen släpptes ur häktet redan den 7 juli. Eftersom han har suttit häktad i nära tio månader innebär det att han redan kan ha avtjänat sitt straff under häktestiden.

Det var den 2 augusti i fjol som den 35-årige mannen anmälde att hans sambo, en 32-årig kvinna, hade försvunnit från parets bostad i Falun. Paret hade planerat att gifta sig en vecka senare.

Mannen deltog själv i sökandet och berättade i tv om sin förtvivlan över sambons försvinnande.

I mitten av september försvann han själv. Efter tre dagar påträffades han lätt brännskadad och mycket förvirrad på en väg mellan Falun och Rättvik av en sommarstugeägare. Han berättade att han upptäckt sin försvunna sambo död i skogen. Kroppen hittades samma dag av polisen och han anhölls och häktades misstänkt för mord.

Mannen förklarade sitt försvinnande med att han blev kidnappad, drogad och nedstoppad i bakluckan på en bil av två okända män. Men polisen kunde senare slå hål på hans uppgifter och visa att han bland annat kopplat upp sig via sin dator under den tid han påstått sig vara kidnappad.

35-åringen åtalades den 23 mars i år misstänkt för mord, alternativt dråp, alternativt vållande till annans död samt brott mot griftefrid.

Tingsrätten anser sig ha funnit övertygande bevisning för att mannen har flyttat och gömt kroppen efter kvinnans död.

Domstolen skriver i domen att man är "övertygad" om att mannen flyttat kroppen och att det ska "hållas för visst" att han även har täckt över kroppen med grenar och annat växtmaterial "i syfte att dölja den".

Men eftersom det inte går att påvisa hur hon dött anser domstolen att åklagarna inte har lyckats styrka bortom rimligt tvivel att han har dödat kvinnan.

Utredningen har, enligt rätten, inte kunnat visa var dödsfallet inträffade och av vilken anledning kvinnan dog.

Rätten skriver i sin dom att mannen "uppenbarligen vet betydligt mer om omständigheterna" än han har velat berätta.

Men man konstaterar också att det kan finnas ett annat tänkbart scenario till mord, nämligen att mannen brukat visst våld mot kvinnan och "därvid av oaktsamhet skadat henne så illa att hon avlidit".

Mannens "teaterspel inför släktingar, polis och massmedia" efter kvinnans försvinnande "och hans grundlösa uppgifter under förundersökning och rättegång utgör inte i sig något avgörande bevis för att han orsakat hennes död", skriver tingsrätten.

Döljandet av kroppen och mannens vittnesmål kan ses som ett led i försöken att undgå misstankar om delaktighet i dödsfallet, menar rätten.

Kammaråklagare Ulrica Selderman säger till TT att hon är inte förvånad över att mannen dömdes enbart för brott mot griftefrid.

– Det kommer inte som någon överraskning. Det största problemet har varit att man inte har kunnat fastställa dödsorsaken och det har vi vetat om, säger Selderman.

En viktig del i åklagarens bevisföring var att peka på de tänkbara ekonomiska motiv som mannen hade att ta livet av sin sambo. Han skulle få ut en livförsäkring om hon avled. Mannen ska dessutom ha haft dålig ekonomi under sommaren 2009 och hans sambo betalade det mesta.

Men rätten anser att ekonomiska motiv inte går att styrka helt, utan konstaterar att frågan måste lämnas öppen.

– Vi gjorde den bedömningen att den bevisning vi hade räckte till en fällande dom. Det har gjorts en ordentlig och gedigen polisutredning. Men vi har hela tiden vetat om att vi har haft en svårighet med i bagaget nämligen att det inte gick att fastställa dödsorsaken, säger Selderman.

Kommer ni att överklaga domen?

– Det har jag ingen uppfattning om, det ska vi ta ställning till när vi har läst igenom domen och kommit tillbaka från semestern på måndag, säger Ulrica Selderman.

Peter Althin, 35-åringens advokat, tycker att beskedet är glädjande.

– Med tanke på hur åtalet såg ut är det mycket tillfredsställande. Det är en viktig dom och en rimlig slutsats med tanke på att åklagaren inte kunde bevisa det viktigaste, dödsorsaken och när, var och hur.

Althin menar att domen var väntad.

– Den stora vattendelaren var den 28 maj då tingsrätten tog beslutet att det inte fanns bevis att fälla honom för mord. Sedan kom den rättspsykiatriska undersökningen och där var jag helt övertygad om att det inte skulle bli någon allvarlig psykisk störning, säger han.

Mannen fick ett och ett halvt års fängelse men har redan avtjänat tio månader medan han suttit i häktet och släpptes fri i förra veckan.

– Det här innebär att han har kanske två månader kvar att avtjäna av sitt straff, säger Althin.

Kommer domen att överklagas?

– Jag har inte pratat med min klient ännu, men i nästa vecka är jag tillbaka från semestern och då får vi ta ett längre snack, säger Peter Althin.

Kvinnans anhöriga har i rätten företrätts av advokat Uno Karlsson. Han säger att han ännu inte vet om familjen kommer att överklaga domen.

– Vi har nu känt till i en och en halv månad att han inte skulle dömas för mord. För familjens del utgör det den stora besvikelsen, att han inte kunde dömas för att ha dödat henne.

Karlsson tycker det var nära en fällande dom från tingsrättens sida även om han är medveten om bristen på bevis.

– Man har byggt domen kring tveksamheter var hon dog och hur hon dog. Man har också fört en diskussion om motivbilden och att den har varit oklar.

Uno Karlsson är övertygad om att det har legat en ekonomisk motivbild bakom mordet.

– Den tid de var tillsammans har han mjölkat henne på det hon har haft i tillgångar. Nu ägde hon inte mer än lägenheten och det viktigaste, livförsäkringen. På papperet skulle allt utbetalas till honom och där tror jag att kärnan i det här målet ligger.

Hur mår de anhöriga?

– Jag brukar aldrig uttala mig om mina klienter. Men om du tänker dig själv att han har dömts för att ha flyttat hennes döda kropp och att mina klienter kom upp och letade tillsammans med honom när han hela tiden visste var kroppen fanns, så kan du tänka dig själv hur man mår. Vi anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är han som har mördat henne, säger Karlsson.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.