Annons

Fanan flammade stolt

Det var dans. Det var bilar. Det var Rockis och Poppis. Men i Trelleborg var det också högtidliga tal och svenska flaggor, som sig bör på nationaldagen.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2011
Rockis och Poppis och Fjortisarna fick barnen i Stadsparken att hoppa och dansa framför scenen.
Rockis och Poppis och Fjortisarna fick barnen i Stadsparken att hoppa och dansa framför scenen.Foto: 
Barbados lockade en skara trogna in från solskenet till Valengallerian.
Barbados lockade en skara trogna in från solskenet till Valengallerian.Foto: 
Med fanor och klingande musik tågade Trelleborgs scoutkår, Trelleborgs musikkår och kommunalrådet Ulf Bingsgård genom staden på nationaldagen. Foto: Tomas Nyberg
Med fanor och klingande musik tågade Trelleborgs scoutkår, Trelleborgs musikkår och kommunalrådet Ulf Bingsgård genom staden på nationaldagen. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg
Alva, Frida och Oskar Fridh fotograferas tillsammans med tv-snickaren Matte Karlsson. Fotograf: mamma Pernilla Fridh, familjens största Snickar-Matte-fan.
Alva, Frida och Oskar Fridh fotograferas tillsammans med tv-snickaren Matte Karlsson. Fotograf: mamma Pernilla Fridh, familjens största Snickar-Matte-fan.Foto: 
Bilar, bilar, bilar. Många trelleborgare vandrade gata upp och gata ner och beundrade de vackra veteranerna.
Bilar, bilar, bilar. Många trelleborgare vandrade gata upp och gata ner och beundrade de vackra veteranerna.Foto: 

Dagens höjdpunkt var dock otvivelaktigt när Tony Irving från Let's dance och dansparet The Watsons bjöd upp till dans inför ett sprängfyllt Rådhustorg. Till slut dansade hela hustorget chachacha och samba i en härlig fanfar på dagen.

Innan dess hade Tony Irving lockat upp sex trelleborgare att dansa på scen, efter en minst sagt snabb kurs i rumba. En av dem som vågade sig upp var kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Annons

– Det var roligt. Och så visste ju Tony Irving inte vem jag är, så det blev lite extra skojigt, säger Ulf Bingsgård, som dock inte vann tävlingen med sin tillfälliga danspartner ur publiken.

Det gjorde istället Oskar Whaldén och Emma Svensson, tävlingens yngsta par.

– Lite nervöst var det, men mest roligt, menade Oskar Whaldén.

– Jag brukar titta på Let's dance, berättade Emma Svensson. Och så dansar jag showdans och aerobic, så lite kan jag.

Även om det gick si och så med dansandet så var Ulf Bingsgård jättenöjd med nationaldagsfirandet i Trelleborg.

– Det har varit folk hela dagen som tittat på bilar och på eftermiddagen var det ju rent Mikaelitrångt, säger han. Jag tror att det är den här blandningen av traditionellt och mer publika delar som gör att man får igång nationaldagsfirandet.

Madeleine Brandin höll nationaldagstalet och talade bland annat om Sverige som föregångsland och vikten av demokrati.

– Vi är lyckligt lottade som bor i den gula glädjen och det blå hoppet, sade hon bland annat.

På Valengallerian spelade Barbados under dagen och en av dem som var där för att se sina idoler var Eva-Marie Jensen.

– Jag gillar att dansa till dansbandsmusik, berättar hon efter att hon lyckats få Barbados autografer. Och killarna är ju så snygga!

Annons

TV-snickaren Matte Karlsson fick också skriva autografer, bland annat år familjen Fridh. Barnen Alva, som fyllde tre och ett halvt år på nationaldagen, Frida, sex år och Oskar, åtta år, fick Snickar-Mattes autograf på armen.

– Men egentligen är det väl jag som har honom som idol, bekände mamma Pernilla Fridh.

I Stadsparken var det full fart för de små. Barnen framför scenen hängde med i både hopp och rörelser när Rockis och Poppis och Fjortisarna svängde loss med sin scenshow.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons