Annons

Familjetragedi i Smygehamn krävde ett dödsoffer

Den våldsamma villabrand som utbröt på fredagskvällen i en villa i Smygehamn krävde ett dödsoffer. Den döde, en 36-årig man, hade själv tänt på huset innan han förskansade sig och vägrade komma ut.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2002
BILD: MÅRTEN SVEMARK
BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

Thomas Bull, inre befäl på polisen i Ystad, beskriver händelsen som en familjetragedi. Det rör sig om ett par som håller på att separera. Vid 20.45-tiden i fredags fick polisen en anmälan från grannar att det var bråk på en gata i området. Mannen hade då bråkat med kvinnan som inte längre bodde i parets gemensamma villa. En polispatrull som kallats till platsen finner honom vid villan. De märker genast att det luktar brännbar vätska både om honom och om huset, enligt Thomas Bull. Mannen är upprörd och låter sig inte talas till ro. I stället tänder han på villan och en explosionsartad brand utvecklar sig. Polismännen tvingas retirera och mannen försvinner då in i huset där han förskansar sig. - Han gör klart att han tänker spränga huset och slänger ut grejor mot dem som försöker närma sig, säger Thomas Bull. Polisen väljer att ta sprängningshotet på allvar och evakuerar de omkringboende. Enligt insatschefen Hans Göran Olsson ska mannen dessutom ha varit beväpnad med kniv och hotat dem som närmat sig. - Det var en svår avvägning. Det hade varit fara för eget liv, snudd på självmord för brandmännen och poliserna att gå in i det brinnande huset för att försöka få ut mannen, konstaterar Thomas Bull. I stället koncentrerade man sig på släckningsarbetet. Räddningstjänsten lyckades släcka en första brand, men mannen tände på igen. Vid halvtvåtiden på natten när polis och brandkår till slut kunde gå in i huset påträffades mannen död. Resten av den chockade familjen, en mor och hennes tre barn, togs om hand på platsen.

Mårten Svemark claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons