Annons

Familjen är redo för fest

Engångsartiklarna är inköpta, köttet ligger i frysen och tältet är sedan länge bokat. Trots att det är mycket att ta ställning till har planeringen av studentskivan inte orsakat någon panik eller stress hos familjen Westerberg-Larsson. Max och hans föräldrar började dra upp riktlinjerna redan i vintras.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2011
Max Westerberg har varit med och planerat sin studentskiva tillsammans med pappa Alf Westerberg och mamma Annika Larsson. De är överens om att det ska bli bra och fint men ändå kännas lättsamt.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 
Planeringslistan påbörjades för några månader sedan. Mycket har hunnit ändras, men läget är ändå under kontroll.Foto: Tomas Nyberg

– Jag har den här någonstans, säger Annika Larsson.

Hon letar efter listan som är beviset på att familjen började fundera på formerna för festen redan i början av året. Sedan dess har tiden gått fort och mycket har hunnit ändras. Till exempel måste hon själv åka till Stockholm med jobb under studentveckan.

Annons

– Men jag är inte stressad. Vi har tänkt jättemycket på vad vi ska ha för mat och hur vi ska ordna allting, säger hon.

Max Westerberg har varit involverad i planerna hela vägen och fått godkänna förslagen på efterrätt och olika sallader. Pappa Alf Westerberg säger att prio ett har varit att ordna fram allt det som alla andra i stan också behöver samma dag, som tält och stolar. Annika Larsson ska laga all mat själv och har passat på att köpa kött och fisk när det har varit extrapris under våren.

– Det är inget budget-tema över festen, det ska vara bra. Men det behöver inte kosta så mycket pengar, säger hon.

Planen är att familjen, med hjälp av ett tält precis så stort som trädgården tillåter, ska duka upp till fest där hemma. Maten blir alltså hemlagad så långt det går, öl och vin köp i Tyskland men ingen starksprit.

– Jag tycker inte att man ska bjuda på det. Det är ändå ungdomar som kommer och... Nej, jag tycker inte att det känns bra, säger Annika Larsson.

Max Westerberg och hans föräldrar är överens om att studenten bör vara en informell och lättsam tillställning med en öppet hus-känsla. Det är därför de valt att inte skicka ut några inbjudningskort. Från början räknade de med cirka 60 gäster, nu är de nere på 50 men konstaterar samtidigt att det är omöjligt att veta vem som kommer utöver släkten och familjens vänner.

För Max Westerberg har studenten varit målet de senaste tolv åren. När det nu närmar sig har han svårt att sätta ord på hur det känns.

– Jag vet inte riktigt hur stort det är, jag kommer nog mest att flyta med under hela dagen, säger han.

Både han och föräldrarna tycker att studentdagen ska bli "riktigt kul". Eftersom många vänner till familjen har barn som är några år äldre än Max Westerberg har de upplevt en del fester och utspring de senaste åren.

– Studentdagen har blivit nästan som en lokal helgdag i Trelleborg. Det är omöjligt att inte veta vilket datum det är, säger Alf Westerberg.

Annons

– Ja, bara att gå och titta på gymnasiet, fyller Annika Larsson i. Det är ju fullständigt obegripligt att det är Max tur att gå ut nu.

Hans föräldrar minns sina egna studentexamina på olika sätt. När Alf Westerberg mitt i natten promenerade hem från Bunnys där festen varit tänkte han "Jaha, var det detta det var". Sen började vuxenlivet delvis, genom att han på måndagen tog plats på Gummit. Annika Larsson åkte i en fåtölj på lövad pickup alla tre milen från Klippans gymnasium och hem. Men det var inte firandet som var det viktiga, bäst var att skolan äntligen var slut.

Alf Westerberg funderar på om studenten har övertagit den betydelse som konfirmationen hade förr.

– Studentexamen i sig har ju degraderats generation för generation, men det är ändå något slags vuxenfirande, säger han.

Hans son är inte helt övertygad. Han är mer inne på spåret att vuxen blir man när man har flyttat hemifrån.

– Studenten känns inte så överväldigande, säger han.

– Nej, dagen efter stiger du upp och så är allt som vanligt igen, med fotbollsträning på lördagen, säger Alf Westerberg och skrattar.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons