Familj väntade nära sju timmar på polispatrull

Vid 14-tiden upptäckte Eva-Lott Lindo att någon brutit sig in i familjens hus. Polisen bad henne att inte gå in i huset i väntan på en patrull. Men trots flera samtal kom ingen polis förrän klockan 21.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2009
Foto: 
Inbrottstjuvarna lyckades ta sig in i huset genom att slå sönder en ruta. Ljudet dämpades med en filt som hittades i förrådet.
Inbrottstjuvarna lyckades ta sig in i huset genom att slå sönder en ruta. Ljudet dämpades med en filt som hittades i förrådet.Foto: 
Tjuvarna försökte först ta sig in genom ett fönster.
Tjuvarna försökte först ta sig in genom ett fönster.Foto: 

FUGLIE. – Sju timmar känns lite väl häfigt, säger Eva-Lott Lindo.

Polisen beklagar att det tagit så lång tid.

– Det inträffade en trafikolycka som patrullen som var på väg var tvungna att åka på, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisens länskommunikationscentral.

Eva-Lott Lindo kom hem i måndags vid klockan 14 och såg att det låg saker i en blomsterrabatt – sen såg hon att en ruta i villans entrédörr var sönder.

När en patrull kom vid 21-tiden hade familjen gått in i huset. Fast de tog det försiktigt efter uppmaning från polisen som inte ville att några spår skulle gå förlorade.

Eva-Lott Lindo har full förståelse för att polisen prioriterar om och tar mer akuta ärenden. Men att väntetiden ändå blir så lång tycker hon är galet.

Efter den inledande chocken har tankarna flugit många varv i hennes huvud. Tänk om tioåriga Hampus kommit först hem? Tänk om inbrottstjuvarna hade varit kvar i huset när hon kom hem?

– Just nu är det nästan ännu mer obehagligt. Hampus är så klart orolig över att komma hem själv till huset.

Hon tycker också att det är otäckt att någon har varit och rotat bland alla deras saker.

– Jag tvättar allt i alla lådor och försöker städa ur. Man vill nästan spika upp en till salu-skylt. Det är nog en vanlig känsla som lär gå över.

Calle Persson berättar att det ibland kan ta längre tid för polisen att komma, till exempel om någon haft inbrott en fredags- eller lördagskväll.

– Men då vet vi oftast om det innan.

Behöver polisen större resurser?

– Svårt att säga. Även om man har dubbelt så många patruller så kan det vid tillfällen bli dubbelt så många ärenden. Det går inte att förutsäga trafikolyckor som i det här fallet, säger Calle Persson.

Johan Silfversten Bergman
Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.