Annons

Familj vann strid mot kommunen

Efter tre års kamp får en familj med ett handikappat barn rätt i regeringsrätten. Kommunen tvingas betala bidrag till anpassningen av deras bostad.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2003

Trelleborgs kommun måste bekosta bostadsanpassningen till ett par med en handikappad son. Detta står klart sedan regeringsrätten vägrat kommunen prövningstillstånd. Familjens kamp började hösten år 2000 när tekniska nämnden avslog deras ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Familjen behövde utöka ytan i ett hygienrum och i barnets rum med sammanlagt ytterligare 12,9 kvadratmeter. Dessutom ville man anlägga gångbanor från vägen upp till entrén samt runt huset. Nämnden framhöll i sitt beslut att huset var nybyggt och att det vid planeringen av huset hade varit möjligt att omdisponera utrymmena i byggnaden så att extra yta hade kunnat tillföras de två aktuella rummen. Nämnden menade dessutom att den hårdgöring av marken som planerats sammanfaller med gångvägar som i vilket fall som helst måste vara tillgängliga och därför inte kan ses som en specifik handikappanpassning. Enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag (BAB) är åtgärder som faller inom det allmänna lämplighetskravet inte bidragsberättigade. Även i länsrätten förlorade familjen, men de gav sig inte utan överklagade till kammarrätten som upphävde domen och återförde målet till tekniska nämnden för vidare utredning. Återigen framför kommunen att en ändrad planlösning borde ha kunnat lösa problemet men den här gången får familjen rätt. Kammarrätten går på samma linje. Båda instanserna avfärdar dock bidraget till gångvägarna. Kommunen framhäver i sitt överklagande till regeringsrätten att det är principiellt viktigt för rättstillämpningen att få pröva om en ändring av planlösning vid nybyggnation av ett standardhus faller inom ramen för det allmänna lämplighetskravet eller om detta är något som går utöver det normala boendet. - Av kostnadsskäl är det rimligt att den funktionshindrade vid nybyggnad väljer en bostad som är lämplig, så att anpassningsåtgärder i möjligaste mån kan undvikas, skriver kommunen bland annat. Om bidrag ändå ska lämnas borde det finnas särskilda skäl att välja just den bostaden, såsom närhet till en vårdinrättning som den funktionshindrade behöver ha tillgång till. Den argumentationen vann inte gehör hos regeringsrätten, som vägrade prövningstillstånd. Därmed står kammarrättens dom fast. Det hör till sällsyntheterna att kommunen driver en tvist så långt enligt Christer Fingal på fastighetsförvaltningen. - Det händer inte särskilt ofta. Det är bara om fallet är intressant för framtida ställningstaganden, säger han.

Andreas Brunner redaktionen.ta@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons