Annons

Falsterbos flyttfåglar ska radiopejlas

Falsterbo fågelstation och zooekologiska avdelningen på Lunds universitet planerar ett helt nytt projekt för att kunna följa flyttfåglarnas rörelsemönster under tiden de vistas på Näset.
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2008
Framför allt små tättingar som den här rödhaken kan få radiosändare i radiopejlingsprojektet. Arkivbild: Claes Nyberg
Framför allt små tättingar som den här rödhaken kan få radiosändare i radiopejlingsprojektet. Arkivbild: Claes NybergFoto: 
I ett samarbete mellan Falsterbo fågelstation vid fyren och Lunds universitet ska fåglar förses med radiosändare för att deras beteende ska kunna följas. Arkivbild: Trelleborgs Allehanda
I ett samarbete mellan Falsterbo fågelstation vid fyren och Lunds universitet ska fåglar förses med radiosändare för att deras beteende ska kunna följas. Arkivbild: Trelleborgs AllehandaFoto: 

- Vi vill lära oss mer om vad fåglarna gör här, hur länge de stannar och exakt i vilken riktning de flyger när de lämnar halvön, säger doktor Rachel Muheim, som tillsammans med professor Thomas Alerstam, professor Susanne Åkesson och doktor Johan Bäckman ansvarar för projektet på Lunds universitet.

Studierna av fåglarnas rörelser på Falsterbohalvön ska göras med hjälp av radiopejling. Med hjälp av tre antenner, en vid Falsterbo fyr, en vid Skanörs kyrka och en i Ljunghusen ska forskarna kunna avgöra var på halvön fåglarna befinner sig, hur länge de stannar och åt vilket håll de flyttar. Meningen är att fåglarna ska studeras både på vår- och höststräcket.

Annons

- Vi hoppas att komma igång redan i höst, men kanske blir det först till våren, säger Rachel Muheim. Fåglarna ska förses med små, lätta radiosändare och följas med hjälp av de tre antennerna.

- Försöket beräknas pågå framför allt under vår och höst och fram till 2012, säger Rachel Muheim.

I början blir det troligen mellan 30 och 50 fåglar som fångas och ringmärks som får radiosändare på sig.

- Det är ganska dyrbar utrustning, säger Rachel Muheim. Men om vi får tillräckligt med medel så hoppas vi kunna sätta radiosändare på betydligt fler fåglar framöver.

Rachel Muheim är doktor i zooekologi och arbetar främst med fåglarnas flyttning.

- Jag har bland annat studerat flyttfåglarnas magnetkompass, hur de kan avgöra riktningen med hjälp av jordens magnetfält, säger hon.

Framför allt kommer man att studera de mindre tättingarnas beteende i projektet.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons