Mässlingfall i Trelleborg var falsklarm

Den person som misstänktes ha insjuknat i mässlingen och för att ha spridit viruset på badhuset i Trelleborg är inte smittad. Det visar provsvaren som blev klara på tisdagseftermiddagen.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2018 • Uppdaterad 24 oktober 2018
Personen som befarades ha spridit mässlingsvirus på badhuset i Trelleborg hade inte mässlingen. Det konstaterades under tisdagseftermiddagen.
Personen som befarades ha spridit mässlingsvirus på badhuset i Trelleborg hade inte mässlingen. Det konstaterades under tisdagseftermiddagen.Foto: Claes Nyberg

Region Skåne gick i fredags ut med ett informationsbrev till de personer som deltagit i simundervisning på Trelleborgs badhus lördagen den 13 och måndagen den 15 oktober. Anledningen var att en person som befunnit sig på badhuset vid de aktuella tidpunkterna misstänktes ha drabbats av mässlingen.

Eftersom det är ett smittsamt, luftburet virus fanns farhågan att fler hade drabbats. Badhusbesökarna uppmanades att hålla extra uppsikt på symptom som feber, halsont, snuva, ögonirritation och torrhosta.

Men på tisdagseftermiddagen fick Region Skånes smittskyddsenhet, Smittskydd Skåne, provsvaren från Folkhälsomyndigheten som visade att personen i Trelleborg inte var smittad. Personens symptom ska i stället ha varit reaktioner på en vaccination.

– Ja, vi fick besked om det för en lite stund sedan. Det var en kraftig reaktion på en vaccination som kliniskt är svår att skilja från mässling, säger biträdande smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé på Smittskydd Skåne.

Ni gick ut med en varning om att en person som besökt badhuset i Trelleborg hade insjuknat i mässlingsjukdom. Agerade ni för snabbt, mot bakgrund av att det nu visar sig inte handla om mässlingen?

– Nej, det tycker jag inte. Vi gick ju inte ut i media från början utan vände oss till besökarna genom simklubben. Hade vi väntat till i dag (tisdag) och det hade visat sig vara mässlingen hade det kunnat ske en stor smittspridning eftersom det vara så många på plats i simhallen. Det är en balansgång.

Den person som misstänktes vara smittad i Trelleborg hittade Smittskydd Skåne genom en spårning som gjordes efter att en person i Malmö insjuknat i mässlingen för drygt två veckor sedan.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.