Annons

Falska namnteckningar i basketföreningen blir fall för polisen

Trelleborgs kommun har gjort en polisanmälan efter avslöjandet att företrädare för Trelleborg basket förfalskat revisionsrapporter och protokoll. ”Det föreligger misstankar om brott genom namnförfalskningarna”, säger kanslichef Martin Wedin Hansson på kultur- och fritidsförvaltningen.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2022 • Uppdaterad 3 april 2023
Trelleborgs kommun har gjort en polisanmälan efter TA:s avslöjanden om förfalskade dokument.
Trelleborgs kommun har gjort en polisanmälan efter TA:s avslöjanden om förfalskade dokument.Foto: Julia Ericsson

När Trelleborgs Allehanda tidigare i höst avslöjade en rad oegentligheter inom Trelleborg basket framkom det bland annat att någon i föreningen låtit ta fram falska årsmötesprotokoll och revisionsrapporter.

Handlingarna hade undertecknats med falska namnteckningar för personer som inte ens visste att deras namn användes i sammanhanget.

Annons

Efter avslöjandet påbörjade Trelleborgs kommun direkt en egen intern utredning där man kunde bekräfta att det som stått i artiklarna stämde.

– Därigenom föreligger det misstankar om brott genom namnförfalskning. Det är polisens sak att utreda för att se vilka eventuella brott som begåtts, om det har begåtts brott, säger Martin Wedin Hansson som uppger att kommunen alltså gjort en polisanmälan.

Kommunen håller sedan tidigare på med egen granskning av föreningen efter att man redan 2019 hittade felaktigheter i deras ansökningar om verksamhetsstöd. Granskningen utökades efter avslöjandet och enligt Martin Wedin Hansson väntar man nu på att föreningens nya styrelse ska försöka få fram så många dokument som möjligt som underlag till beslut om föreningen har haft rätt till verksamhetsstöd.

– Under tiden så handlägger vi inget nytt stöd till föreningen, säger han.

Vad händer om de inte kan få fram de dokument som ni kräver?

– Till syvende och sist så måste vi skriva ett ärende till nämnden och så får de i sin tur ta beslut om vad konsekvensen blir, säger Martin Wedin Hansson.

Enligt honom har den nya styrelsen bekräftat att Trelleborg basket oavsett kommer att betala tillbaka det bidrag på 50 000 kronor som utbetalades till föreningen i höstas, strax före Trelleborgs Allehandas avslöjande. Pengarna var en del av det tillfälliga stöd som skulle gå till ”förbättring och utveckling av anläggningar och verksamhetsmiljöer”.

Hur kunde ni betala ut bidraget till föreningen när de inte hade haft sitt årsmöte enligt stadgarna?

– Vi har ju haft handlingar från föreningen. Att de inte var korrekta visste vi inte. Och vi fick information om att de hade ett inbokat årsmöte, säger Martin Wedin Hansson.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons