GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Falska klamydiabrev polisanmäls av Region Skåne

Flera personer i Skåne har fått brev där det påstås att mottagaren kan vara smittad med klamydia och bör testa sig. Men breven är inte äkta.
Region Skåne polisanmäler nu falska klamydiabrev som skickats till en rad personer i länet.
Region Skåne polisanmäler nu falska klamydiabrev som skickats till en rad personer i länet.
Foto: Johan Nilsson/TT

Genom att använda sig av Region Skånes brevmall ska breven se äkta ut, men regionen har inte skickat ut dem och gör därför nu en polisanmälan om föregivande av allmän ställning.

– Vi ser allvarligt på detta då det kan orsaka obehag och problem för den som på felaktiga grunder påstås kunna vara smittad med klamydia. Dessutom riskerar det att skada förtroendet för den omfattande smittspårning av klamydia som sker av vården, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

De aktuella falska breven uppges komma från ”Smittskyddsförbundet, Klamydia-avdelningen”, men någon sådan avdelning finns inte i Region Skåne.

När vården smittspårar klamydia, som är en allmänfarlig sjukdom, kontaktas personer som den smittade har haft sex med det senaste året. Kontakten sker ofta genom brev eller telefonsamtal från exempelvis ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

Läs mer