Annons

Falska 1000-lappar kan ha ett samband

Flera falska sedlar har figurerat i Trelleborgshandeln senaste tiden. Malmöpolisen har fått in ett 30-tal liknande anmälningar och på Swedbank i Vellinge har någon lyckats betala med en falsk 1000-lapp.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2013
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Birger Thomsen, ägaren av Lille Dansk, är en av de handlare i Trelleborg som råkat ut för de falska sedlarna. Han blev mycket förvånad när han hittade 1000-lappen i kassan.

– Det är för jävligt, men det har alltid funnits. Även om man läser om sådant här i tidningarna är det först när det händer en själv som man reagerar, säger Birger Thomsen.

Annons

Han tog inte själv emot sedeln utan upptäckte den först när kassan skulle räknas. Han beskriver den som lite glattare än en vanlig 1000-lapp.

– Pappret var lite annorlunda, men är man inte van vid att hantera pengar kan man missa det, säger Birger Thomsen.

Malmöpolisens bedrägerisektion har de senaste två veckorna fått in ett 30-tal anmälningar om falska sedlar. Mycket talar för att det finns ett samband mellan förfalskningarna.

– Jag kan inte säga att det är så. Men det är mycket som pekar på att det är samma personer som ligger bakom, säger förundersökningsledare Stellan Andersson.

Hans råd till handlare som misstänker att en sedel är falsk är att kalla polis till butiken.

– Det är ju inte säkert att det är personen som försöker betala med sedeln som ligger bakom förfalskningen men man kommer kanske ett steg närmare i alla fall, säger Stellan Andersson.

Handelsklubben i Trelleborg efterlyser en beskrivning av de falska sedlarna.

– Det vore den bästa varningen, säger klubbens ordförande Bengt Roskvist.

Han planerar att via mejl varna övriga medlemmar i Handelsklubben och uppmana dem att vara extra uppmärksamma.

– Redan när det är en 1000-lapp som dyker upp hajar man till. Det är inte så vanligt med så stora sedlar bland privatpersoner. Det är större risk att förfalskade 100- och 50-lappar försvinner i mängden, säger han.

Enligt Bengt Roskvist är falska sedlar inget som diskuteras särskilt ofta bland handlarna i stan.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons