Annons

Falsk support tog över datorn

Lägg på luren. Det rådet ger polisen till den som blir uppringd av en engelsktalande person som påstår sig ringa från ­Microsoft.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2012

En Trelleborgskvinna anmälde nyligen till polisen att hon blev utsatt för just ett sådant bedrägeriförsök. En engelsktalande kvinna ska ha ringt upp henne och erbjudit hjälp med hennes dator. Eftersom Trelleborgskvinnan haft problem med sin dator gick hon med på att starta sin dator samtidigt som hon fortsatte samtalet med den engelsktalande kvinnan.

– Kvinnan ska då ha tagit över kontrollen av datorn på något sätt och målsäganden blev orolig. Hon sa att hennes batteri i telefonen var dåligt och la på, läser Trelleborgspolisen Bo Andersson ur anmälan.

Annons

Kvinnan tog därefter kontakt med sin son som rådde henne att dra ut alla nätverkskablar. Polisen ser allvarligt på händelsen, som rubriceras som bedrägeriförsök.

– Rådet till den som blir uppringd på det här sättet är att de vänligt och bestämt ska avsluta samtalet och förklara att man inte är intresserad av den här sortens tjänster, säger Bo Andersson.

I slutet av förra året fick Ystadspolisen in flera anmälningar om liknande telefonsamtal. Man misstänkte då att samtalen var ett sätt att komma åt konto- och personuppgifter. I ett fall lyckades bedragarna också komma över pengar från ett konto.

Maria Sällberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons