Fall i rulltrappa fick allvarliga följder

Färjesäkerhet handlar inte bara om sjöfärder. Den 2 februari blev Ingvar och Lilian Jönsson från Trelleborg inblandade i en allvarlig incident i rulltrappan till Scandlines terminal.
Trelleborg • Publicerad 13 februari 2003
Ingvar Jönsson. BILD: TOMAS NYBERG
Ingvar Jönsson. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Ingvar Jönsson. BILD: TOMAS NYBERG Uppemot ett dussin personer föll handlöst, och innan någon hittat nödstoppet hade Lilian skadats svårt. - Jag anklagar ingen, poängterar Ingvar Jönsson. Men jag vill upplysa folk om vilka risker som finns - och att man kan göra något åt dem. Fallet i rulltrappan drabbade det pensionärssällskap som paret Jönsson umgås i och som turat till Sassnitz över söndagen. På väg ner i rulltrappan var det någon längst fram som stapplade till och föll, och därmed dråsade också en rad efterföljande omkull som dominobrickor. Folk låg huller om buller, nära panik. Ingvar Jönsson lyckades hålla sig på benen, och sprang tillbaka uppåt för att hitta nödstoppet. Den person som till sist tryckte på stoppet var tvungen att först lyfta undan en omkullramlad för att hitta knappen. Lilian Jönsson, däremot, föll och fastnade med håret. En stor hudflik slets loss från huvudet, det blödde ymnigt och trappavsatsernas taggar gick hårt åt hennes rygg. Lilian klarade sig, men fick tillbringa nio dagar på lasarett. På MAS kunde man konstatera att hon inte fått några inre skador, så när som på en skadad ryggkota. Besvärsfri är hon fortfarande inte. Ytterligare två personer skadades, men Lilian Jönsson råkade värst ut. Mats Rasmusson, trafikchef på Scandlines Hansa, beklagar den tråkiga incidenten men menar också att olyckor av den här typen inte händer ofta. Men nödstoppet på rulltrappan var tillgängligare förr, medger han. - Tidigare hade vi även en extra ställning med stoppknapp både uppe och nere. Men tyvärr var det många som slog ifrån den på rent okynne. Rulltrappan besiktigas fortlöpande, och undersöktes också en extra gång efter olyckan den 2 februari. - Vi har tittat på att sätta in en hiss, men tyvärr går inte det på grund av hydrauliken i huset, förklarar Mats Rasmusson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.