Annons

Falkman och Trelleborg huvudnummer i Mexiko

Staden Trelleborg och monumentalmålningar – heta ämnen när konstnären Johan Falkman föreläser vid Mexikos största universitet. "Underbart att få detta erkännande", säger konstnären själv.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2009
Foto: 
Konstnären Johan Falkman åker till Mexiko i november för att föreläsa om hemstaden Trelleborg och sitt monumentalverk i Ångkvarnen.
Konstnären Johan Falkman åker till Mexiko i november för att föreläsa om hemstaden Trelleborg och sitt monumentalverk i Ångkvarnen.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Konstnären Johan Falkman kommer i början av november bege sig till Mexiko city för att vid landets största universitet föreläsa om sitt monumentalverk i Ångkvarnen och om hemstaden Trelleborg.

– Konstnärerna i Mexiko har alltid varit min stora källa till inspiration. Det är där mural-stilen kommer ifrån, det vill säga samma stil som mina målningar i Ångkvarnen, säger Johan Falkman och fortsätter:

Annons

– Utan Trelleborg hade jag inte varit där jag är idag. Som ung grabb på 60-talet fanns det nämligen inte så mycket att göra här och då blev fantasin min väg ut ur staden, till konstnärskapet.

Bortsett från föreläsningen i Mexiko city kommer Falkman även att besöka staden Oaxaca. En av Mexikos mest kända konstnärsstäder, enligt honom själv.

– Jag och två av Mexikos största konstnärer ska fira "De dödas dag" i Oaxaca. Vi har redan fått en del uppmärksamhet i de mexikanska tidningarna, vilket är kul både för mig och för Trelleborg, säger han.

Har du några konstnärsuppdrag på gång i Mexiko?

– Kanske. Ingenting är bekräftat ännu men jag har fått vissa indikationer om det, ja.

Ångkvarnen tog dig drygt två år att avsluta. Innebär detta att vi inte kommer se dig på ett tag?

– Haha, ja, så blir det kanske. Men det ska bli spännande, jag hoppas att det här kan bli ett framtida gränsöverskridande konstprojekt, säger Johan Falkman.

Niclas Sörenson
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons