Annons

Falck tar över Sirius ambulansverksamhet

Falck Ambulans tar med omedelbar verkan över alla ambulanstransporter i Skåne.
Trelleborg • Publicerad 8 mars 2012
Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall

– För skåningarna innebär detta ingen förändring. De kan även fortsättningsvis räkna med en säker och tillgänglig ambulanssjukvård, säger Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Totalt berörs närmare drygt 360 anställda av konkursen. Samtliga anställda i Skåne erbjuds ny anställning hos Falck Ambulans. Bristerna i konkursboet uppgår till cirka 60 miljoner kronor.

Annons

Några timmar efter att konkursen på torsdagen blev ett faktum presenterade Region Skåne en ny entreprenör vid en presskonferens i Malmö.

Falck Ambulans tar med omedelbar verkan över samtliga ambulanstransporter i Malmö, Trelleborg, Svedala, Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm och Simrishamn. I de övriga delarna av länet rullar redan Falcks ambulanser.

Det nya direktupphandlade avtalet som Region Skåne förhandlat fram innebär att kostnaden för den fortsatta ambulansverksamheten ökar med 1,7 miljoner kronor i månaden.

Det nya avtalet löper på 1,5 år och betyder att kostnaderna för regionens ambulansverksamhet i ett slag ökat med drygt 30 miljoner kronor.

Hot mot patientsäkerhet

Genom att konkursen innebar ett omedelbart hot mot patientsäkerheten i större delen av Skåne genomfördes ingen regelrätt anbudsupphandling. Istället träffade Region Skåne förhållandevis snabbt ett nytt avtal med Falck. Agerandet anser man sig ha stöd för i det regelverk som styr den offentliga upphandlingen.

– Det var en akut situation som behövde lösning. Vi har haft patientsäkerheten i fokus. Det blir en sömnlös övergång med samma personal och samma fordon som tidigare, säger Louise Strand, ansvarig förhandlare på Region Skåne.

Sirius Humanum Ambulans har sedan några veckor tillbaka fört diskussioner om att få till stånd en kompensation för kostnadsökningar som man anser faller utanför det femåriga avtal värt 238 miljoner kronor man tecknade 2009.

Kostnaderna har ökat

Det handlar bland annat om fler ambulanstransporter än beräknat, lönehöjningar, höjda kostnader för drivmedel och krav på förbättrad arbetsmiljö. Förutom en årlig indexuppräkning har Region Skåne inte velat lyssna på det örat och hävdat att ingånget avtal gäller.

Annons

– Kostnaden för en patientsäker ambulanssjukvård har varit väsentligt mycket högre än det som Region Skåne velat betala, säger Anders Malmqvist, vd på bolaget.

Malmqvist hävdar att enbart antalet ambulanstransporter under årets först två månader ökat med elva procent i förhållande till motsvarande period 2011. I pengar handlar det om 13 miljoner kronor i kostnadsökning.

Louise Löfgren
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons