Fåglar ruttnade före undersökning

Det är fortfarande oklart vad som är orsaken till fågeldöden i Smyge. Två av de änder som skulle undersökas av Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har ruttnat, vilket minskar chanserna klarlägga skälet till fåglarnas mystiska död.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2002

Det är snart två veckor sedan som man hittade åtskilliga döda änder i hamnen i Smyge. Flera fåglar hittades i närheten av båtbyggeriet. - De båda fåglarna som skulle analyseras av SVA har ruttnat och vi har ingen mer fågel att skicka. Detta är förstås otur, eftersom det minskar möjligheten att få fram vad som kan ha orsakat deras död. Allra mest bekymmersamt är att hela beståndet av änder har försvunnit från detta område vid hamnen i Smyge. Tidigare fanns där ett 40-tal av den här arten, säger Lilian Flygare Ivarsson, miljöinspektör på miljökontoret. Den ena fågeln som skickades i tisdags förra veckan kom fram för sent till SVA:s laboratorie i Uppsala. När det öppnades på den veterinärmedicinska anstalten 8 augusti hade kadavret ruttnat. Fågelkroppen undersöktes ändå och man kunde konstatera att döden inte föranletts av oljeskada. - Något liknande har inte hänt oss tidigare på miljökontoret. Förmodligen beror föruttnelsen på det varma klimatet. I och med att fågeln ruttnade kunde det inte göras varken någon bakterologisk eller virologisk undersökning, säger Flygare Nilsson, som sätter sitt hopp till att man kan få fram något när den kemiska undersökningen bli färdig. Provsvaret väntas bli klart inom två veckor. Andra försöket till en analys misslyckades också. Den döda and som miljökontorets personal plockat upp i vattnet vid hamnen i Smyge i torsdags placerades i miljökontorets eget kylskåp. Dagen därpå var även det kadavret ruttet.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.