Annons

Fåglar gallras ut i parken

Det pågår en jakt i Stadsparken. Efter att fåglarna blivit för många fångas de in. Påfåglarna får nya hem på en ekologisk odling, hönorna och tupparna går ett dystrare öde till mötes.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2013
Tupparna har blivit för många, vilket parkförvaltningen vill ändra på.Foto: Claes Nyberg
Senaste tillskottet i Stadsparken är myskankorna.Foto: Claes Nyberg

Livet som fågel i Stadsparken kan te sig lätt. Man pickar, kacklar, strövar, gal och lever om. Kommunen utfodrar en med mat varje dag och man har alla sina kompisar runt sig. Det kanske är det ljuva livet i parken som gett upphov till att fåglarna blivit så många på sista tiden. Särskilt hönorna verkar trivas bra. De lägger ägg hela tiden. Och om parkförvaltningen inte har koll så blir det många kycklingar som snabbt växer upp. Ofta till hannar, det finns dubbelt så många tuppar som höns i Stadsparken.

Men nu ska det bli ett slut på herreväldet. Det ska parkförvaltningen se till.

Annons

-De har blivit alldeles för många, säger Anna Lindgren som är enhetschef på parkförvaltningen.

Hon berättar att mängden höns och tuppar skapar konflikter, de bråkar om revir. När intrigerna blir för intensiva sprider de sig. Fåglarna lämnar parken och tar med sig bråken till bostadsområdena där de stör trelleborgarna. I dag är de 80 stycken. Parkförvaltningen vill att de ska vara runt 30-40 för att kunna hålla sig lugna. Och det är främst tupparna som måste ner i antal, då en jämn könsfördelning i parken är önskvärd.

Tyvärr är det döden som väntar för dem.

Kan man inte ge bort hönsen och tupparna till trelleborgare?

-Nej, folk är inte intresserade eftersom de inte är renrasiga. Hönorna parar sig med allt.

Varför måste de vara renrasiga? Duger de inte som de är?

-Nej, tydligen inte.

För att samma problem inte ska uppstå igen är parkförvaltningens personal noga med att se över äggen. Man tar inte bort dem, det är meningslöst eftersom hönorna då direkt lägger nya. I stället pickar man äggen så att hönorna fortsätter att ruva på dem.

Det är inte bara hönorna och tupparna som lever osäkert i Stadsparken. Det förekommer även en jakt på påfåglarna. Även de har blivit för många.

-Vi vill att de ska vara två hannar och två honor som flest. Vi har två kvar att fånga in, men det är väldigt svårt. De är skickliga på att komma undan, säger Anna Lindgren.

Annons

Påfåglarna möter dock ett betydligt trevligare öde än hönorna och tupparna. De får komma till en ekologisk odling i Hörby där de används för att hålla skadeinsekter borta.

När höns, tuppar och påfåglar blir färre kommer det i stället nya gäster till parken. Myskankor har redan anlänt. Snart väntas skånegäss, pekingeankor och blåänder också.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons