Annons

Fagerängen fräschas upp

Under två år specialsatsar kommunala fastighetsbolaget Trelleborgshem för att höja Fagerängens status. Gårdarna ska rustas upp och hyresgästerna ska utbildas för att skapa engagemang och ansvarskänsla i området.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2009
Nöjd ändå Sana Muratovic tycker att gården där hennes mamma bor ser ganska bra ut. Men ett extra lager färg hade hon önskat. Bild: Claes Nyberg
Nöjd ändå Sana Muratovic tycker att gården där hennes mamma bor ser ganska bra ut. Men ett extra lager färg hade hon önskat. Bild: Claes NybergFoto: 
Ett miljöhus med klotter och hål i väggen. Satsningen på Fagerängen ska åtgärda skadegörelse och få de boende att känna mer ansvar för sitt bostadsområde.
Ett miljöhus med klotter och hål i väggen. Satsningen på Fagerängen ska åtgärda skadegörelse och få de boende att känna mer ansvar för sitt bostadsområde.Foto: 
Eva-Lotta Andersson och Gabriela Kristiansson hoppas att de på äldreboendet ska få komma ut mer.
Eva-Lotta Andersson och Gabriela Kristiansson hoppas att de på äldreboendet ska få komma ut mer.Foto: 
Ingmar Tallered har bott på Fagerängen i fyra år. Han funderar på något annat boende och är tveksam till att Trelleborgshems projekt kommer att fungera.
Ingmar Tallered har bott på Fagerängen i fyra år. Han funderar på något annat boende och är tveksam till att Trelleborgshems projekt kommer att fungera.Foto: 

Solkig, flagnande fasadfärg, klotter och instängda ytor möter i dag de boende på Fagerängen.

Men under två år ska Fagerängen rustas upp rejält. Extra personal har placerats i bostadsområdet för att påbörja arbetet. Nedskräpning och sophanteringen är saker som bovärdar och fastighetsskötare ska titta över.

Annons

Det tycker hyresgästen Ingmar Tallered är på tiden.

- En del verkar inte veta var soprummet ligger. De öppnar bara fönstren och kastar soporna rakt ut, säger han.

Sana Muratovic har tidigare bott på Fagerängen. Nu kommer hon dit för att hälsa på sin mamma. Upprustningen är bra tycker hon.

- Det ser ganska bra ut ändå, men det behöver fräschas upp. Och det vore bra med mer belysning vid skogen, säger Sana Muratovic och pekar ut mot buskagen som avskärmar Fagerängen västerut mot Klövervallsvägen - samma buskage som Trelleborgshem vill hugga ner.

Undersköterskorna Eva-Lotta Andersson och Gabriela Kristiansson hoppas att brukarna på Silverängens äldreboende kan få del av upprustningen.

- Något inhägnat område här på gården, så att vi kan ta ut dem som kan gå och som sitter i rullstol, säger Eva-Lotta Andersson och får nickande medhåll.

Eva-Lotta Andersson hoppas på en annan effekt av åtgärderna.

- Så blir Fagerängen kanske av med stämpeln som ett dåligt område.

Och Trelleborgshems vd Kent Jönsson stämmer in i. Om två år ska Fagerängen vara ett blomstrande område, säger han.

De ambitionerna har funnits tidigare också. Men då har det omfattat en för stor del av öster, anser han.

- Jag vill bryta ut Fagerängen, titta på det som ett särskilt område, och hitta ett koncept som fungerar. Sedan kanske vi kan gå vidare till de andra områdena, säger Kent Jönsson.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons