Annons

Fågeltorn och bullervall förstärker naturkänslan

Fler entréer, skyddande bullervallar och ett helt nytt fågeltorn ska göra Albäcksområdet ännu attraktivare för trelleborgarna.
Trelleborg • Publicerad 11 augusti 2008
Små gluggar ger även barn möjlighet att fågelskåda.
Små gluggar ger även barn möjlighet att fågelskåda.Foto: 
Kommunekologen Catherine Ek tycker att det nya fågeltornet höjer områdets attraktionskraft. Bild: Malin Palm
Kommunekologen Catherine Ek tycker att det nya fågeltornet höjer områdets attraktionskraft. Bild: Malin PalmFoto: 

Det är några av förslagen i den utredning om områdets framtid som i början av nästa månad presenteras för kommunstyrelsen.

- Förhoppningsvis nappar de på idéerna och låter oss arbeta vidare, säger kommunekologen och projektledaren Cathrine Ek.

Annons

Efter att kommunen köpt in mark för utbyggnaden av E6 finns det möjlighet att utöka Albäcksområdet norrut. Det innebär utökade möjligheter för kommunen att utvidga det populära rekreationsområdet.

- Det är ett mycket viktigt område för trelleborgarna. Det finns ju inget liknande område i staden, säger Cathrine Ek.

Vad man kan göra beror mycket på vilken sträckning E6 ska ha i framtiden. Men oaktat det har Cathrine Ek och hennes projektgrupp visioner om hur man kan utveckla området. Allt i syfte att göra det tillgängligare och attraktivare.

Fler entréer till området är en viktig sak, tycker Cathrine Ek. I dag finns det en ingång, och besökarna till de norra delarna ska inte behöva gå runt hela området för att komma dit.

En annan viktig åtgärd är att förstärka naturkänslan, genom att skärma av trafiken med hjälp av bullervallar. I dag hörs trafikbullret från E6 tydligt var man än befinner sig i området. - När man är här vill man att det ska vara så tyst som möjligt, så att man kan höra fåglarna kvittra, säger Cathrine Ek.

Vill besökarna dessutom se fåglarna som kvittrar, så finns det utökade möjligheter till det nu. Av de pengar som användes till utredningen blev det lite över och dessa har redan använts till att bygga ett fågeltorn med utsikt över den nyanlagda dammen i norr.

- Det har varit efterfrågat av ornitologer. Men hittills är det inte så många som hittat hit, vi får sätta upp tydliga skyltar, säger Cathrine Ek.

Andreas Mårtensson

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons