Annons

Fågelskådare får skydd

Det är farligt att vara fågelskådare på Falsterbonäset. Aktar man sig inte kan man få en golfboll i skallen.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2006

Falsterbonäsets naturvårdsförening och Falsterbo fågelstation har länge velat ha ett vindskydd på Nabben, ute på Falsterbonäsets södra spets. Ett vindskydd som skyddar tusentals fågelskådare från väder och vind när de kommer i tusental för att titta på flyttfåglar.

Men vindskyddet ska även fylla en annan funktion. Det ska skydda fågelskådarna från de golfbollar som slås ut från den närliggande golfbanan, som drivs i Falsterbo golfklubbs regi.

Annons

Framförallt är det greenen på hål 16 och utslagsplatsen till hål 17 som ligger farligt nära den plats där fågelskådarna brukar stå och spana med sina kikare. Det har inte skett några allvarliga olyckor, men några mindre incidenter. Detta har lett till irritation mellan fågelskådare och golfspelare.

– Jag skulle inte vilja kalla det konfrontationer, men det finns helt klart en säkerhetsaspekt på det här. Det kan ju hända att golfarna missar ett slag och det är inte så roligt att spela de hålen när det står 50 personer så nära, säger Lars-Ingvar Ljungman (m), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen har beslutat att bidra med 93 000 kronor till vindskydd på Nabben. Resten av kostnaden, 50 000 kronor, står Naturvårdsverket för. Lars-Ingvar Ljungman motiverar stödet åt fågelskådarna med att deras verksamhet är ett signum för Vellinge kommun.

– Fågelskådningen är internationellt känd. Flyttfåglarna lockar varje år tusentals människor. Det är alltså en inte oviktig del av turistverksamheten och det finns all anledning att stödja det, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons