Annons

Facket ser risk för patientsäkerheten

Ambulanssjuksköterskan Rikard Uppenberg från Trelleborg ser fara för patientsäkerheten om personalen måste jobba längre pass efter årsskiftet.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2009
Foto: 

Trelleborg

- Skulle den nya arbetsgivaren komma in och peka med hela handen och säga att vi ska jobba 24-timmarsskift – oavsett om vi säger att vi inte orkar – då ser jag en uppenbar risk för försämrad arbetsmiljö och det tar på patienterna, säger Rikard Uppenberg.

Annons

Han är facklig företrädare för Vårdförbundet och väntar sig att Sirius Humanum och Falck kommer att införa nya arbetstider. Till de drygt 38 timmarna i veckan kan jour tillkomma.

- De nya bolagen kommer att ha en arbetstid på 48 timmar i veckan, om jag inte missminner mig. Det innebär att jag ska jobba tio timmar till i veckan, säger Rikard Uppenberg.

Den återhämtning mellan arbetsveckorna som ambulanspersonalen har haft mellan arbetsveckorna har varit en stor fördel som nu försvinner, anser Rikard Uppenberg.

- Nu ser vi det som en klar arbetsmiljöförsämring. De stationer som kommer att drabbas hårdast av det är storstationerna som Malmö och Helsingborg, säger Rikard Uppenberg.

Själv är han stationerad i Trelleborg.

- Trelleborgsbilarna rullar mellan 800-900 mil per månad. Den enda station som kan mäta sig med det är Ängelholm, säger Rikard Uppenberg och pekar på risken med långa arbetspass ute på vägarna.

Att regionstyrelsen går ut med att man förbättrar beredskapen med en ambulans i Vellinge och en sjuksköterska som följer med även i transportambulanserna ser Rikard Uppenberg som förbättringar som ändå hade gjorts.

- Vellingebilen beror på att det är så hårt tryck på Malmö och Trelleborg att de måste sätta in fler ambulanser. Att en sjuksköterska ska följa med beror på att Socialstyrelsen har bestämt det. Det är en norm, säger han.

Trots de befarade försämringarna vill Rikard Uppenberg inte döma ut anbudsvinnarna innan de presenterat hur de vill jobba.

- Jag har pratat med båda företagen innan de här anbuden gick ut. De gjorde ett bra intryck och tog sig tid att lyssna, säger Rikard Uppenberg.

Ann Gäre
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons