Facket positivt till försäljning

De anställda på Pergo ser med tillförsikt på att företaget sålts till amerikanska golvjätten Mohawk. Det säger Christer Jönsson, fackordförande för de kollektivanställda.
Trelleborg • Publicerad 31 oktober 2012
Christer Jönsson, fackordförande, hoppas att de amerikanska ägarna vill satsa på fabriken i Trelleborg.
Christer Jönsson, fackordförande, hoppas att de amerikanska ägarna vill satsa på fabriken i Trelleborg.Foto: Andreas Mårtensson

– Vi får hoppas att de vill satsa på oss här i Trelleborg och Europa. Mohawk är ett fruktansvärt stort företag och vad vi förstår så tjänar de bra med pengar, säger Christer Jönsson.

I onsdagens tidning berättade TA att Mohawk är på väg att köpa Pergo av tyska Pfleiderer för 150 miljoner dollar, närmare en miljard svenska kronor. Mohawk är världens största golvtillverkare med 26 000 anställda världen över.

Personalen på Pergo i Trelleborg fick beskedet på tisdagen att avtalet om försäljningen var påskrivet. Men det är enligt Christer Jönsson inte helt klart än eftersom man inväntar vissa tillstånd.

Medarbetarna har inte fått någon information om vad försäljningen betyder för fabriken i Trelleborg. Men bland de anställda råder optimism, berättar Christer Jönsson.

– Det känns inte som att vi haft någon direkt framtid i Pfleidererkoncernen. De har haft oss sedan 2007 och det känns som att vi aldrig riktigt passat in i deras kartong. Det har inte varit så mycket investeringar här, säger han.

Sabine Morgenthal, direktör i Pfleiderer i Tyskland, säger att försäljningen av Pergo är en del i en större omstrukturering av bolaget.

– Beslutet togs egentligen för över ett år sedan. Då beslutade Pfleiderer att man helt ville dra sig tillbaka från den nordamerikanska marknaden, där Pergo ingår, som går med förlust, säger Sabine Morgenthal.

TA har försökt att nå ansvariga på Mohawk i Georgia, USA, utan resultat.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.