Annons

Facket kritiskt till vikaretillsättning

Lärarförbundet slår larm om att skolorna blivit mer restriktiva med att ta in vikarier när lärare blir sjuka. Trots det har bildningsförvaltningens vikarekostnader stigit med 30 procent på ett år.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2012
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.
Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
En flicka vid en whiteboardtavla i ett klassrum.
En flicka vid en whiteboardtavla i ett klassrum.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Ökad stress bland personalen som i sin tur ger sämre undervisning. Så påverkas eleverna när sjuka lärare ersätts i allt mindre grad. Det menar Sofie Paxer, lokal ordförande i Lärarförbundet.

-Kollegorna får ta av sin planeringstid för att gå in och täcka upp när det inte plockas in vikarier. Då förlorar man tid och kommer efter i planeringen. Vi har också fått mer planering i och med den nya läroplanen, säger hon.

Annons

Enligt Sofie Paxer var det i slutet på 2011 som vikarieflödet till kommunens skolor började tunnas ut. Motivet till förändringen var ekonomiskt, menar hon.

-Det skulle sparas pengar och då blev det en märkbar förändring på den punkten. Men läget varierar väldigt mycket mellan olika enheter, säger Sofie Paxer.

Barbro Melander är bildningschef i Trelleborgs kommun. Hon betonar att det inte har gått ut något påbud från förvaltningen om att skolor och förskolor ska använda sig av vikarier i mindre utsträckning.

-Absolut inte. Varje rektor har budgetansvar för sin verksamhet och fattar beslut om att ta in vikarier. Det är också vanligt att man har en viss överbemanning för att kunna täcka upp internt när någon blivit sjuk, säger hon.

Kommer ni att förändra förvaltningens vikariepolicy med tanke på kommande års budget?

-Nej, inte alls. Återigen, det är alltid rektorer och enhetschefer som ansvarar för sina budgetar och sina vikarietillsättningar, säger Barbro Melander.

Bildningsförvaltningen har cirka 1 500 anställda. Under 2010 kostade vikarietimmarna förvaltningen nästan 10,7 miljoner. För 2011 var motsvarande siffra 14 miljoner. Det motsvarar en ökning på drygt 30 procent.

Enligt Barbro Melander kan de stigande vikariekostnaderna ha flera olika orsaker.

-Det är svårt att ge ett klart svar. Men sjukfrånvaron är låg bland våra anställda. Däremot är det så att även de som jobbar hos oss kan bli långtidssjuka eller behöva vara föräldralediga. Ökar det behovet ökar också vikariekostnaderna, säger Barbro Melander.

Madeleine Gripsten
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons