Annons

Facket kritiskt till tvärt avslut

109 personer mister sina jobb på Pergo i Trelleborg. 58 är kollektivanställda, 51 är tjänstemän.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2013
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Ägarens besked att lägga ner Pergofabriken i Trelleborg innebär ett hårt slag även på tjänstemannasidan. 51 tjänstemän förlorar sina jobb vilket innebär att totalt 109 tjänster försvinner.

I onsdags avslöjade TA att 58 kollektivanställda får gå när Unilin flyttar golvtillverkningen till Belgien. Nu står det klart att nästan lika många anställda tjänstemän blir av med jobben.

Annons

Men så behövde det inte bli.

– Hoppet var att tillverkningen av våra golv med den högsta slitstyrkan skulle vara kvar. Vi menade att ägaren tar en stor risk i att flytta allt på en gång. Det hade varit smartare att behålla den produktionen över en tid, tills de säkerställt att fabriken i Belgien klarar att tillverka på samma höga nivå, säger Lars Ohlert, ordförande i tjänstemannafacket.

Ohlert berättar att Unilin tidigare inte kunnat tillverka golv med den högsta slitstyrkan. Det tåligaste högtryckslaminerade golvet lockar kunder exempelvis Ikea som kräver slitstarka ytor till sina lokaler.

– Ägaren säger att marknaden inte kommer att märka av skiftet av fabrik. De säger sig ha löst problematiken för att tillverka golv med den högsta slitstyrkan. Vi är några här som är skeptiska till det då de inte kunnat uppnå det tidigare, säger Lars Ohlert.

Därför, menar man från de anställdas sida, hade det varit bättre att fasa ut produktionen i Trelleborg i stället för att få ett tvärt avslut.

– Ägaren har haft väldigt bråttom. De vill få det avklarat, säger Lars Ohlert.

Råvaran till Pergos golv tillverkas i Perstorp där samtliga 30-talet anställda mister sina jobb då Unilin även där anser sig tillgodose sitt behov i sin befintliga verksamhet.

Kvar av Pergos verksamhet i Sverige blir distributionscentralen på Persåkersvägen med cirka 35 anställda. Till nuvarande lagerarbete flyttar kundtjänst, shippingavdelningen, marknadsföring, ekonomifunktion. Därtill ska en platschef tillsättas.

Sista juli stänger fabriken på Strandridaregatan. Som fastighetsansvarig blir Lars Ohlert en av de sista att lämna byggnaden när ljuset släcks för gott.

– Det är klart att det här är ett stort slag för Trelleborg. De flesta av oss är mellan 30 och 60 år och det är många som plötsligt ska ut och söka jobb. Det är ändå ganska hoppfullt, det här kan vara en bra start på något nytt.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons