Annons

Facken varnar för fällor på jobbet

Har du fått kontrakt för ditt sommarjobb? Arbetar du svart? Är du försäkrad? Frågorna ställdes av LO:s sommarpatrull som besökte Trelleborg på onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 28 juni 2006
"Oavsett var man jobbar ska man kräva ett anställningskontrakt", säger Linda Mårtensson, som i går informerade om arbetsrätt. BILD: JOHAN PERSSON
"Oavsett var man jobbar ska man kräva ett anställningskontrakt", säger Linda Mårtensson, som i går informerade om arbetsrätt. BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

Man måste veta sina rättigheter, oavsett vilket sommarjobb det än gäller.

Det betonar Linda Mårtensson, 21, som till vardags arbetar på ICA Maxi i Trelleborg och som även är fackligt aktiv.

Annons

– Det är oehört viktigt att ha ett anställningsbevis, om man så bara ska jobba några veckor. Lika väsentligt är det att vara försäkrad. Tänk om det sker en olycka när man jobbar, säger hon.

Linda Mårtensson ingick i truppen som under några timmar pratade med torgbesökare och butiksinnehavare i Trelleborgs centrum, allt för att skapa medvetenhet om rättigheterna som anställda har och vilka skyldigheter det krävs av arbetsgivaren.

I tisdags var LO:s sommarpatrull i Anderslöv och Svedala. I dag drar de vidare till Österlen för att göra ett nedslag på Tosselilla.

– I vår kampanj vill vi dessutom upplysa om vikten av att man har åldern inne för arbetet, till exempel om man har ansvar för pengar. Utsätts man för ett rån och är minderårig kan det bli problematiskt, säger Morgan Wallén, som är engagerad inom fackförbundet Handels.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons