Annons

Facken slår larm om nedskärningar

Stora personalnedskärningar inom vården kan stå för dörren i Trelleborgs kommun. Kommunal och SKTF slår nu larm om en situation som kan bli ohållbar.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2011

Anledningen är att socialnämnden inför nästa års budget tilldelats en ram som är 36 miljoner kronor lägre än vad nämnden anser sig behöva.

– Det är stora pengar. Det kan handla om hundra personer minst som får gå, säger Kenneth Johansson, ordförande för SKTF:s Söderslättsavdelning.

Annons

Socialnämnden har själv i en konsekvensbeskrivning av det ekonomiska läget konstaterat att man måste skära i en rad verksamheter för att få ekonomin att gå ihop ifall man inte får mer pengar. Det handlar bland annat om en avveckling av öppna dagverksamheter och servicecentra, sämre bemanning nattetid inom demenssjukvården och tjänster som försvinner inom särskilda boenden. Dessutom kommer man att få ännu större problem att tillhandahålla LSS-platser med risk för vite som följd.

En kraftig varningsflagg utfärdas för den dagliga verksamheten och LSS-boenden, där bemanningen kan komma att minska med så mycket som 21 tjänster. Vad individ- och familjeomsorgen beträffar varnar man för att den förebyggande verksamheten kan komma att avvecklas plus att antalet personal minskas. "Kortsiktig kostnadsminskning skulle leda till betydande kvalitetsförsämring och inom snar framtid ökade kostnader för försörjningsstöd, institutions- och familjehemsplaceringar", skriver tillförordnade socialchefen Anna Borgius i konsekvensbeskrivningen.

Kenneth Johansson är orolig för de möjliga konsekvenserna.

– Det är svårt att ta en person här och där, det blir nog snarare så att man lägger ner enheter, säger Kenneth Johansson som tror att de verksamheter som inte är lagstadgade ligger mest illa till.

Även Kommunal har reagerat på budgetramarna och protesterar liksom SKTF i ett brev till kommunstyrelsen. Ordförande Birgitta Almroth skriver att "eventuella nedskärningar kommer att påverka en redan ansträngd arbetsmiljö för våra medlemmar inom vård och omsorg".

– Med så lite pengar finns det ingen möjlighet att driva verksamheten utan att vi drar ner på personalen, säger hon.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons