Annons

Facken kräver mer resurser till skolan

Återigen kräver lärarfacken mer pengar till skolan. Men kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), vill inte lova några satsningar.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2014

– Vi håller på med budgetdialogen nu och kommer att presentera femklöverns förslag på kommunstyrelsen den 4 juni, säger han.

Det är i varsin skrivelse till kommunstyrelsen som Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet kräver mer pengar till skolan. De yttrar sig över den så kallade tekniska ramen, som baseras på 2014 års budget men är uppräknad med hänsyn till bland annat förväntad befolkningsmängd och hur många barn som kommer att gå i skolan. Pengarna i den tekniska ramen räcker inte, anser facken.

Annons

– Förvaltningen har själv kommit fram till att det saknas 36 miljoner kronor till barn i behov av särskilt stöd. Det är en utveckling som vi själva har sett och om man inte tar itu med det så går det ut över alla barn, säger Ronnie Johansson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Sofie Paxer, ordförande i Lärarförbundet, är inne på samma linje. Hon pekar också på att skolan står inför en rekryteringskris om inte lönerna höjs.

– Vi märker redan att det blir allt svårare att hitta lärare. Det har länge varit ett problem i förskolan och nu ser vi det även i grundskolorna, säger Sofie Paxer.

Ulf Bingsgård utesluter inte satsningar på skolan, men påpekar att det bara finns tio miljoner att fördela utöver den tekniska ramen. Annars får man frångå det finansiella målet på två procents överskott eller höja skatten.

– Vi har tillfört medel till skolan nästan varje år i större eller mindre utsträckning. Sen kan man alltid diskutera ifall man ska göra engångssatsningar eller höja skolpengen, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons