Få ungdomar trots sommaröppet

När fritidsförvaltningen tog över ansvaret för fritidsgårdarna för ett år sedan utökades budgeten med en miljon kronor. Pengarna har gjort det möjligt för gårdarna att ha öppet som under terminerna – hela sommaren. Men få ungdomar utnyttjar det.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2010

Fritidsnämndens budget utökades med en miljon kronor när nämnden tog över ansvaret för ungdomsenheten och fritidsgårdarna den 1 juli i fjor. Pengarna ska på olika sätt gynna verksamheten. Det kan till exempel handla om investeringar.

Fritidsnämnden har valt att lägga en del av pengarna på löner så att gårdarna kan behålla sina ordinarie öppettider under hela sommarlovet.

– Det har varit ett önskemål från verksamheten och vi tycker att det är bra att kunna ha öppet för att möta ungdomar. Sedan vi tog över verksamheten har jag förstått att fritidsgårdarna är otroligt viktiga, det är inte alla som är engagerade i föreningslivet, säger nämndens ordförande Mats Svensson (KD).

Anette Persson som är föreståndare på Backafall menar att det är svårt att säga hur försöket med ordinarie öppettider har fallit ut på grund av vädret.

– Det har ju varit en kanonsommar så ungdomarna har hittat på saker på egen hand. De flesta är på stranden hela dagen och sen kommer de in en runda här innan de går ut under kvällen igen, säger Anette Persson.

Besöken sjunker också alltid drastiskt i juli när folk åker på semester menar hon.

– Dessutom är de kanske trötta på oss efter att ha varit här hela året. Men vi ska ha en utvärdering efter den här sommaren för att se hur det har funkat med de här öppettiderna. Kanske ska vi göra något helt annat, som att slå ihop vissa gårdar under sommaren, funderar Anette Persson.

Mats Svensson har inte hört något om hur försöket med att behålla de vanliga öppettiderna har mottagits av ungdomarna.

– Men vad jag förstår har det varit positivt, säger han.

Han kan inte svara på hur viktiga fritidsgårdarna är på sommarlovet jämfört med under terminstid.

– Det är jättesvårt för mig att svara på vilka skillnader som finns eftersom vi har tagit över ungdomsverksamheten ganska nyligen, men det är viktigt att hålla de unga sysselsatta, säger han.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.