Få synpunkter på maten från Gröningen

Det har inkommit väldigt få synpunkter på maten som sedan ett par veckor tillbaka lagas i köket på Gröningen.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2013
Foto: 
Foto: 

– Tidigare levererades maten en dag i veckan. Nu måste de hålla sig hemma tre dagar i veckan. Det tycker en del är för mycket, säger Ulrika Arnell, kommunens kostchef.

Enligt henne kan det finnas en möjlighet att sänka antalet leveransdagar till två, men det kräver att maten får godkänt för längre hållbarhet.

– Vi måste vara helt säkra först, säger hon.

En annan synpunkt har varit att texten på de etiketter med innehållsförteckning och datummärkning som klistras på varje matportion är för liten. Det håller man enligt Ulrika Arnell på att titta över.

– Vi kanske kan öka storleken åtminstone på namnet på rätten och på datumen, säger hon.

När TA nyligen besökte tillagningsköket på Gröningen i Anderslöv uppgav en av kockarna att ska finnas en alternativ rätt att välja på för den som av någon anledning inte vill ha det som erbjuds på matsedeln. Men enligt Ulrika Arnell är det inget som man gått ut med till kunderna ännu.

– Vi har i tanken att ha en extra rätt men vi har inte riktigt löst det ännu, säger Ulrika Arnell.

Fortfarande är priset på maten inte klart.

– Vi måste basera det på våra faktiska kostnader, säger Ulrika Arnell som menar att det måste gå en tid där man ser hur många portioner som lagas och vad råvaror och personal kostar innan man kan presentera en prislapp för socialnämnden.

– De kommer att få priset i augusti. Då har det gått två fulla månader, juni och juli, och först då kan vi räkna fram priset, säger Ulrika Arnell.

Detta är socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M) väl medveten om.

– Det kommer att bli dyrare, det vet vi. Men nu var detta ett särskilt önskemål att maten skulle lagas här, säger hon.

Tills vidare får kunderna betala samma pris som för maten som kom från Matfabriken i Sala, det vill säga 42 kronor per portion. Men Marianne Ohrlander vågar inte utesluta en höjning.

– Det gick ju att ha det låga priset eftersom vi köpte in det så billigt. I det priset ingick mat, transport och mikrovågsugn. Men vi måste anpassa prisnivån. Vi får inte lov att subventionera maten, säger Marianne Ohrlander.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.